Tuesday, February 15, 2011

Udang Masak Lemak CiliApi + Buah Belimbing.

As salam semua.g mana cuti2 sempena maulidur rasul nie?....atie dok kt umah jer..MyLaling sibuk(keje sendiri..mana ada cuti kan..).arini atie masak lemak ciliapi udang + belimbing(ambik kt kg aritu)....mmg sedap!nambah2 nasi...sikit lg klu asyik nambah nasi jer...mmg bolat lar..hikhik.jom layan gulai lemak atie..Daaaaa
Bahan-bahan:(sumber:K.inaKL)

1/2 kg udang galah-atie udang biasa jer
10-15 biji cili api-nak pedas tambah lagi
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai-dititik
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 helai daun kunyit di carik dan di siat
garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit
5 biji Buah belimbing-atie tambah


Cara-caranya

1. Bersihkan udang dan toskan.
2. Tumbuk cili api bersama halia, kunyit hidup bersama garam dan sedikit serbuk kunyit.
3. Masukkan ke dalam periuk udang, serai dan bahan yang ditumbuk tadi.
4. Masukkan santan cair dan hidupkan api.
5. Gunakan api sederhana kacau sehingga santan mendidih.
6. Masukkan pula santan pekat dan daun kunyit.
7. Perasakan garam & buah belimbing.biarkan mendidih sebentar barulah di tutup api.
8. Bolehlah di hidangkan bersama nasi panas.


3 comments:

Izan Ishak said...

singgah sini kak atie...

sedap tu masak lemak udang. izan dah bape minggu takde stok udang nih...

kami pun dok umah je. en hubby kene keje ari ni~

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Udang nie baru pg tadi beli..ada sorang makcik mai umah jual udang...sama la kiter!

CikGu NOr said...

sedapnyer tu ...kalau kat trg masak gulai nasi dagang wajib letak belimbing buluh..memang kaw la rasanye

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™