Wednesday, August 24, 2011

Buah Melaka

Salam semua...ngan bz buat persiapan akhir yer.Atie pon dok bz buat keje sensorang jer...Insallh anak2 atie(ABG & ADIK) akan pulang bercuti pada hari Jumaat nie.wah!xsabar menanti kepulangan anak2ku.hikhik.
Hari nie nk menayang buah melaka...antara juadah brbuka kami semlm.rasanya inilah kali ke 2 atie buat kuih sepjg ramadhan nie(biasa beli kat pasar Ramadhan).Buat byk sikit sbb nk kasi MIL & jiran2.Citer pasai buah melaka tingat nostalgia masa keje kt KL dulu,biarlh menjadi rahsia hidupku.
Sebenarnya xder apa nk citer...cuma atie amat menghargai kunjungan korang ke blog atie nie walaupon xder n3 trbaru.Nie pon curik2 tulis...sambil mengukis.Dpt lagi kkad raya dr kwn2 blogger hari nie..tima kasih yer,ingat korang ngan k.atie yg dh lama xdpt kad raya.nak balas pon dah suntuk sgt & xjumpa pon org jual kad raya kt kedai2 ditaman nie.dah lupus kot!

Bahan-bahan ( 2 org mkn )

  • Tepung Pulut
  • Gula melaka dipotong kecik2
  • kelapa parut yg putih di gaul garam
  • air pandan atau pewarna hijau
  • garam
  • air

Cara-cara

  1. gaul tepung ngan air pandan tambah garam skit.. jgn terlebih air.. biar smpi boleh bentukkan jer.. klu xde air pandan leh pakai pewarna hijau ngan air biasa.. gaulkan sekali..
  2. bentukkan bulat muat2 mulut.. kendian isikan gula melaka yg dipotong kecik ditengahnyer.. kendian bulatkan blk..
  3. direbus sehingga timbul.. kendian angkat terus gaulkan dlm kelapa parut tadi.. sedia utk dimakan..

6 comments:

ZaNa aDieyZa said...

kak tie mesti excited tunggu anak2 balik kan.. mesti mak abah zana pun macam tu, x sabar nak tunggu anak2, menantu2 & cucu2 balik..

kak tie, hantar kuih tu kat rumah zana boleh?? hihihi

Ummi Eisya&Amani said...

mak ayah la yang hepi tunggu kepulangan anak2kan..

selamat hari raya...

Ucu Faridah said...

blh tumpang sekali...rasenya kalau mkn berdua...ada balance lagi tu, minta cikit...

Kak Rosaliza said...

Assalam atie..sedapnya buah melaka tu, anak2 akk pun suka nih.

nnt amik kad raya umah akk ya...tq

selamat hari raya atie

Acik Erna said...

Assalam atie..buah melaka memang kegemaran seisi keluarga ni..kalau tak bulan puasa pun selalau buat..

deqlis said...

Buah Melaka...deqlis pun suka:-)))

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™