Saturday, August 6, 2011

Roti Sardin Goreng

Salam semua..slmt pg di hari mggu,hari yg ke 6 kita berpuasa.ada yg blk kg ker?...selamat blk kg berbuka & brsahur brsama ayahibu.brhati2 di jalanraya.Ptg semlm 'kerajenan' nk buat kuih juadah brbuka puasa...biasa mmg beli kat pasar ramadhan.buat pon xbyk dlm 4 ketul jer.Yg nie atie salut ngan breadcrumb...ranggup jer bila mkn.Jom layan resepi milik K.Su,terima kasih atas resepi yg sedap nie.


Roti Sardin Roll Goreng(sumber:K.Su72.blogspot)

Roti (kalo nk best lg roti gardenia)

Sardin (masak sardin ni tambah ape yg patut spt bawang, lada, air asam jawa, garam dll- ikut citarasa anda la..hehe)

Air masak

Telur

bread crumb/tepung goreng ayam segera pun boleh.


Cara membuat

1) ambil roti, renjiskan sedikit air dipermukaan roti

2) gilingkan gelas atau lenyek jer ngan tangan atas roti tadi supaya nipis (supaya minyak tak masuk dlm ruang2 roti tersebut ketika goreng nanti) kalau nak cantik buang kerak tepi roti tu.

3) masukkan sardin yg telah siap dimasak td diatas roti..gulung seperti anda menggulung popia

4) letakkan sedikit telur pd hujung roti supaya melekat dan tak terbuka.

5) celup dlm telur dan golek atas bread crumb atau bancuh tepung goreng ayam segera celup jer roti tu...

6) Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan..angkat.


14 comments:

izahdaut said...

menu simple n kenyang ni kan kak

Cik Anita said...

tengok pagi2 camni terus jadi lapar..


sebab tak sahur pagi tadi. hihi

ijayuji said...

Salam kak atie! kita tak pernah buat roti mcm ni yg inti sardinnn, sedapnyer! sbb kita suke sardin :D Menu hari ni dah ada belum kak? :D

Amie said...

Atie,
time 'cuti' ni memang bolehlah kakak layan resepi.... telan liur takpe, memang dah batal pun... he hehehhhh

Ayu said...

wah..atie, menu yang simple tapi confirm sedap ni..

admie said...

terliur tengok..tp kalau buat kan tak habis pulak..sbb hari ni nak beli semua feveret food kat pasar ramadhan kuala kangsar...hehhehe...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Izah..mkn panas2 sedap!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Cik Anita..syiannya x sahur.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ika..menu org malas camni..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Amie..wah! dah mula bercuti yer...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Ayu...mmg sedap,byk atie mkn!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam admie..bestnya g pasar ramadhan..jgn rambang mata tau!

nik rosmawati said...

sedap roti sardin goreng tu :)

tiefazatie said...

wah2...best2..hihi..ifa lum wat lagi nie..hihi..xpe..lama lg nie..leh wat nt2..hihi

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™