Friday, August 5, 2011

Tumis Kacang Panjang +Tempe.

Salam Di hari Jumaat yg mulia dlm bulan Ramadhan yg penuh keberkatan ini.Pg tadi g Pejabat Pos,dh selesai semua urusan....g pulak menghantar barang kat Adik di asrama.baikhati lak pak guard tue,dia izinkn atie masuk htr brg ke warden asrama pompuan(selalu htr setakat pak guard jer).Tp xder la jumpa Adik sbb dia ngah belajar...bg kat warden suh kasi Adik.trpaksa gak htr arini sbb 'urgent'.Semoga slmt sampai kat Adik semua brg2 tue...

Menu kat bawah nie adalh juadah kami brbuka semlm....ada gak ikan & sambal sotong tp malas lak nk snap.ayam percik & kuih2 tue bkn atie buat tau!...TUKU jer,ayam percik seketui tu dlm 3 henggit & kuih 5 ketul sehenggit jer(kecik).jadi lakan..sampai sahur masih berbaki kuih tu..hihi



Bahan-Bahan:

6 tangkai kacang panjang-potong/hiris menyerong

1 Biji bawang besar

1 ulas bawang putih

4 biji CiliApi

1 biji Cili Merah

1sdb Sos Tiram

Sedikit Air

8 Ekor Udang Basah

3 Bungkus Tempe-ikut suka nk tambah


Cara-Cara:

1.Potong kacang panjang ikut suker samada nk menyerong/patah2kan sahaja.Panaskn kuali & gorengkan tempe yg telah dipotong hingga garing.Angkat & toskan.Ketepikan.Tumiskan bawang besar & bawang putih hingga naik bau.masukkan sos tiram & kacau.masukkan pula ciliapi,udang & kacang panjang.tambah sdkt garam & gula serta sdkt air.Agak2 kacang panjang empuk,baru masukkan tempe.Boleh lah diangkat & dihidangkan.






6 comments:

kakyon said...

sedapnya atie..nak masaklah nanti.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak yon..atie main campak2 je kak.

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Atie..Akak ni pun dah ketandusan idea...rasanya nak goreng2 daging sempoi jer kot! hehehe....kasut raya dah beli ke?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Watie..bab kasut nie kitaorg blm beli lg...si Abg,tahun lps punya elok lagi sbb jarang pakai.Adik la kot kena beli.

Yat Maria said...

Atie

kita suka arr k.panjang masak cam tu..ehhh..tgk k. panjang, teringat kita nak kena letak si k.panjang tu for mee kita jap nih..ok...tata dulu selamat berbuka..

LinRosly said...

Assalamualaikum Atie...

Alhamdulilah...tertunailah sudah 5 hari kita berpuasa semoga kita dapat terus menunaikannya walaupun ada yg tertinggal itu bukanya kehendak kita...

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™