Friday, January 20, 2012

Nasi Impit & Kuah Kacang Berdaging

Salam semua,slmt pg dihari jumaat.Pagi ni atie menayang nasi impit & kuah kacang berdaging merangkap bekpes kami...mmg kenyang.Sebenarnya kuah kacang & nasi impit ni atie masak ptg semlm...poberet Adik yg akan balik bercuti mulai hari ini!
Tak sabar rasanya...InsyaAllah kul 12 tghari nanti ,kami akan ambil Adik kat asramanya yg bercuti sempena CNY.Bestnya la ada la kawan atie dalam mggu ni.
Pada yg anak2nya dok kat asrama..mmg bz arinikan?
Bercerita ttg kuah kacang berdaging ni,adalah resepi puan doktor iaitu K.inahar...kerjayanya xmenghalang k.ina memsk resepi2 yg sedap2 tuk kluarganya.
sebenarnya atie suka masak kuah kacang menggunakn resepi k.ina ni sbb sedap dgn aroma serainya yg byk digunakn.
Jemput makan semua....




RESIPI KUAH KACANG DAGING

Bahan-bahan:(sumber:K.inahar)

500-800 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk

1 kg kacang tumbuk

3-4 biji bawang besar (blend)

1 ulas bwg putih (x taruh pn x pe)

3 inci halia (separuh blend,separuh ketuk)

10-14 batang serai (serai mesti bnyk,klu x rasa dan bau kuahnya x naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)

5 sudu besar cili giling (ikut kepedasan di sukai)

lengkuas sikit aje (klu x ada pn x pe)

2-3 keping asam keping

11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)

gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya..selalu akak main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)

garam secukup rasa serbukperisa (option)

air

minyak utk menumis


Cara-cara:

Cara masaknya mcm biasa tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili..tumis sampai garing..lepas tulah bolehlah dimasukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula..masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air..

rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacng biasa sbb penggunaan serai yg banyak,tambahan daging dan garam,gula nya kenalah ngam amaunnye..he..he.

kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt..

23 comments:

Nini D.. said...

saya suka mkn nasi impit tp kuah kacang tak boleh mkn..alah dgn kacang :(

Yatie said...

Assalamualaikum Atie,
seronoknya bila anak2 bercuti..tentu riuh rendah kat umah tu..pasni siaplah order nak makan itu dan ini...mmng kena gandingan nasi impit dan kuah kcng daging tu..sedap hingga menjilat jari kan..eehhh kalau makan guna sudu kira jilat sudulah...ekekekeke...

Cik tikah said...

alahai.. sedapnya! lapar pagi2 ni

Ucu Faridah said...

assalamualaikum atie...
bersungguh2 atie masak utk adik ye..
dah lama ucu cari resipi ni..ucu c n p ye...
selamat bercuti cny...

izahdaut said...

sedapnya.. trasa2 mcm hari raya pulak.. selamat bercuti kak tie

ajumohit said...

sedapnya, mcm nak raya la kak atie, buat plak rendang ayam, pasang lagu balik kampung hahahahahhaha

IntaNBerliaN said...

xpnh lak try yg ada daging.. lnkali leh try..

bestla.. mesti k.tie dah xsabar nk g amik adik kn.. :-)

Cik Anita said...

salam kak atie..

jarang family saya nak masak kuah kacang nasik impit ni.. selalu masak time raya aje.. hehe. satu lagi, tak pernah plak letak daging.. ayam je potong-potong...

Fieza79 said...

wahh rasa mcm raya plk..tp fieza pun suka rebus nsi impit mkn dgn sayur lemak..buat lontong la konon nya hehee..

Rose Khadijah said...

kak atie..ros datang ni..nak makan nasi impit tu..hehehe..

masa peknen dulu, siap mengidam nak makan ni..hehehe..

ieda said...

sedapnyeee akak
baru semalam makan nasi impit kuah akcang beli ..
aah kak , nasi impit nie bergantung kuahnyee .. kalau kuahnyee sedapp hurmmm sedap lahh

saya rajin gak letak daging , tapi anak2 x makan bila letak gitu .. soo saya lah yg mengumpul nyeee ekekek ;)

~K Ham~ said...

as salam...pose belum berganti ni...mana boleh nak raya...

lariikkkkkkkkk.......atie kejo kak ham...

dah lama xbuat menu tu...

Qhaifa Nur said...

lain rasanya kuah kacang bila ada daging...sangat sedap..

inahar ali said...

salam rindu atie cayang..amboi belom raya dh msk kuah kacang ek?? hehe..tp mmg betui la atie akak pn kalu rasa teringin x tunggu raya mesti wat punyer..hehe! tqvm ye try resipi akak..muaaaahh!!

Kaz said...

Salam Kak Atie, nasi impit dan kuah kacang mmg favourite Kaz sekeluarga tapi kalau ikut resepi family Kaz, kuah kacang tu kosong je. Bila dah kahwin, keluarga sebelah suami buat kuah kacang letak daging. Mula2 rasa pelik tapi lama-kelamaan suka pula. Mmg lain rasanya kan bila letak daging ni. Ada juga kawan Kaz yg letak isi ayam yg dicarik ke dlm kuah kacang. Mcm2 resepi yg ada tapi kuah kacang ni masak mcm manapun tetap sedap.

p/s: Dah lama tak update blog sbb mood berblogging tu kurang sikit sejak dua menjak ni.

fieda said...

saya pernah gak buat letak daging..aii mcm nk raya plk rasanya..

kakyon said...

macam raya pulak atie. seronok anak2 atie..ibunya rajin masak..

Amie said...

Aduh Atie.... melelh liur pepagi tengok nasi impit kuah kacang! Macam rayalah pulak dah... nak buat,aduhai...malasnya tapi teringin sangat nak makan... tumpang makan sinilah Atie ye

fauzuskamaruddin said...

kuah kacang letak daging meeeemmmaaangg sedappppppppp sgt sgt.......aduhaii pepagi dh craving

Cik Rose Cute said...

Kak tie...letak daging sedap kalau kuah nasi impit hihihi

mizz miaizzati said...

sedappnyeee leh try ni...sebab buh daging

anitadiana said...

tie..tak pernah bubuh daging..kena cuba ne...

Ann said...

teringat hari raya pulak bila tengok menu ni ...

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™