Tuesday, January 31, 2012

SAFI RANIA GOLD....Pendapat Korang?

Emmm....nak tanya pendapat korang lar ttg SET SAFI RANIA GOLD nie.Lom pernah try lagi,tp bila baca ttg testimoni yg menggunakannya cam truja nk mencubanya.
Rasanya atie dh byk kali gak try macam2 produk muka ni...ada yg ok,mengelupas & lebam2 pon ada sampai MyLaling dah xkasi pakai.Ada juga yg atie beli kat farmasi,kedai2 & online pon ada gak.
Muka atie ni lak jenis cam kering tp kuat berpeluh....klu sapu bedak tu mmg risau takut 'bercapuk2' kat muka.Jgn xcaya...dr dulu hingga kini atie hanya memakai face powder Johnsons!.rasanya itu yg sesuai dgn wajah atie :D
Ada sapa2 yg ada pengalaman menggunakn/sdg menggunakn produk SAFI GOLD ni?kongsikan la ngan atie ya.


KEMENANGANKU DALAM CGL.

Salam.Rasanya dah lama xupdate ttg kemenangan atie...sbbnya mood blogging dh ke laut.Arini trgerak hati tuk mengupdatekannya...
Sebagai menghargai SEMUA PENGANJUR CGL yg atie pernah menang di blog mereka,maka atie n3kn kemenangan2 trsebut .Kemaafan atie pinta diatas kelewatan n3 ini.
Alhamdulilah, atas rezeki yg mendtg.Terima kasih tak trhingga kepada penganjur2 trsebut....atas kiriman hadiah yg telah pon selamat sampai .Yg blm..mungkin tiada rezeki atiekan.

Antara kemenangan atie ialah di BLOG:








4.http://hepilife-einah.blogspot.com/2011/12/pemenang-giveaway-yahoo-cuti-sekolah.html

PERCUTIAN KE PENANG (3)

Salam semua..slmt ptg di hari selasa.... hari trakhir kita dibulan january 2012.Untuk penutup bln januari ni...atie n3kn hari trakhir prcutian kami ke Penang aritu.Kali ini kami ke Bukit Bendera & soping2 'jajan' sikit sblm berangkat balik ke Perak.
Asalnya atie xmo la naik sekali ke Bukit Bendera...takut sebenarnya:D.Last2 trpaksa la ikut sama.sampai kat atas..syok la pulak,sejokkkk jer.Mula la xtvt kami snap2 gambar sekluarga...pada yg plan nk g ke bukit bendera,jgn la korang pakai kasut tggi lak...xdaya nk brjln nanti.
Atie ngan MyLaling pon xder la jln2 sgt...penat!Cuma ank2 ,sepupu2nya & adik2 atie yg rajen pusing2 kat atas tuh!.
Dah habih pusing bukit Bendera...g cari 'jajan' lak.seperti biasa atie mesti cari FM kan?.bersakan la membeli FM,keychain,jeruk2 & anak llaki atie beli T'shirt penang sebagai kenangan .
Maka berakhir la percutian kami ke Penang...InsyaAllah,ada rezeki blh mai lgkan.
Yg penting dpt meluangkn masa bersama anak2 ketika sekolah bercuti.

Ada beli 2 ketui FM kat Bukit Bendera ni...mahai!!

Nak berinai jari?leh buat kat sini..10 henggit jer
Beli jeruk mangga,pala & campur2 jer...
Hasil rembatan atie..hihi
pilihan anak bujangku..

Monday, January 30, 2012

Hanyut DiLautan

Salam semua...apa nk jadi ngan atie ni?Alahai,mood tuk taip n3 baru & bw dah kelaut semuanya.Ni sbb bercuti balik kg sempena CNY aritu lar nih!..walhal atie bercuti pon xlama kat kg,pastu dah balik semula ke taman ni.
Pada yg brkunjung keblog yg dh bersawang ni...tima kasih korang.kunjungan korang mmg2 amat atie hargai.InsyaAllah,atie cuba 'cari' mood rajen bw tu semula :D
Januari pon hampir dah menutup tirainya...agaknya bln jan ni,mmg mood tuk blogging slow kot,lom start enjin lagik :D
Jumpa lg nanti...cuba nk bw umah kengkawan jap

Saturday, January 21, 2012

SELAMAT BERCUTI SEMUA!

Salam semua..rasanya ramai yg dah balik kg sempena cuti CNYkan?Kpd yg akan balik ke kg..berhati2 dijalan raya & yg dh sampai ke kg...semoga happy jumpa ibubapa serta sedare ye.
InsyaAllah,atie akan pulang ke kg pada esok hari...xsabar nk jumpa Apak!...Adik beradik atie?mungkin ramai yg balik kot maklum la cuti lama...& atie plan cuti ni nak buat kenduri Arwah tuk Mak.Mesti sonok masak2 tuk kenduri sambil sembang2 ngan adik beradik..maklum la 'geng pompuannya' ramai..hihi
Ptg tadi cadangnya nk g Teluk Intan..beli barang sikit TP br sampai simpang 4 Hutan Melintang,punya la JAM teruk!
Sepjg2 jalan menghala ke Teluk Intan berderet2 kete...My Laling ckp,cancel la g Teluk Intan,xlarat nak meredah JAM tu.
Kami pusing la semula ke Bagan Datoh..seblm blk, singgah dulu g mkn2 kat Simpang 4....apalg Medan Ikan Bakar!!!

p/s:Aman sikit telinga sbb balik kg esok..klu dok kat taman ni sempena CNY,mmg xtido la..cina asyik main mercun.Pastu india lak numpang sekaki main mercun gak..hadoiiiii

Friday, January 20, 2012

Nasi Impit & Kuah Kacang Berdaging

Salam semua,slmt pg dihari jumaat.Pagi ni atie menayang nasi impit & kuah kacang berdaging merangkap bekpes kami...mmg kenyang.Sebenarnya kuah kacang & nasi impit ni atie masak ptg semlm...poberet Adik yg akan balik bercuti mulai hari ini!
Tak sabar rasanya...InsyaAllah kul 12 tghari nanti ,kami akan ambil Adik kat asramanya yg bercuti sempena CNY.Bestnya la ada la kawan atie dalam mggu ni.
Pada yg anak2nya dok kat asrama..mmg bz arinikan?
Bercerita ttg kuah kacang berdaging ni,adalah resepi puan doktor iaitu K.inahar...kerjayanya xmenghalang k.ina memsk resepi2 yg sedap2 tuk kluarganya.
sebenarnya atie suka masak kuah kacang menggunakn resepi k.ina ni sbb sedap dgn aroma serainya yg byk digunakn.
Jemput makan semua....




RESIPI KUAH KACANG DAGING

Bahan-bahan:(sumber:K.inahar)

500-800 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk

1 kg kacang tumbuk

3-4 biji bawang besar (blend)

1 ulas bwg putih (x taruh pn x pe)

3 inci halia (separuh blend,separuh ketuk)

10-14 batang serai (serai mesti bnyk,klu x rasa dan bau kuahnya x naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)

5 sudu besar cili giling (ikut kepedasan di sukai)

lengkuas sikit aje (klu x ada pn x pe)

2-3 keping asam keping

11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)

gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya..selalu akak main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)

garam secukup rasa serbukperisa (option)

air

minyak utk menumis


Cara-cara:

Cara masaknya mcm biasa tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili..tumis sampai garing..lepas tulah bolehlah dimasukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula..masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air..

rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacng biasa sbb penggunaan serai yg banyak,tambahan daging dan garam,gula nya kenalah ngam amaunnye..he..he.

kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt..

Thursday, January 19, 2012

Cempedak

Salam & slmt mlm semua.....juadah minum ptg kami,goreng cempedak.Kat kg skrg mmg musim buah cempedak,Apak atie ada gak menanam pokok cempedak ni.Klu musim cempedak..merasa la anak-cucu menikmatinya.Isinya mmg tebal & sgt manisssss
Sapa2 yg xpernah tgk pokok cempedak...kat bawah tu ada atie tempekkan.Nie la pokok cempedak kat kg atie...masa atie snap buahnya mmg banyak.Jemput mkn goreng cempedak...

nampak tak isinya tu?...
dah siap goreng..mai..mai

PERCUTIAN KE PENANG (2)

Salam semua..citer g cuti2 penang lom habih lagi...sekadar kenangan buat atie sekluarga.Tempat yg pertama kami lawati ialah muzium toy(request dr anak llaki atie kat pakcik penangnya tu...hihi).
Klu ada anak kecik mmg suka la masuk sini...tiket beli kat kaunter luar tu.Tp bg atie la sebagai pelancung dr luar,tpt ni harus diperbaiki...bg sapa2 yg pernah g,perasan tak lantai tuk pejalan kaki kat dlm tu...sedih tgk.Emmmmmm.Toy pon mcm xtrjaga jer,penuh habuk!.Itu pendapat atie lar..nama pon muzium toy trbesar diduniakan?Jaga la elok2..malu ngan pelancung dr luar....harga tiket pon blh tahan gak...
Dah penat tgk patung2...singgah kat masjid terapung(betul ke ni?)..maaf la kpd org2 penang klu atie trsilap.Tp mmg masjidnya terapung kat air laut & bersebelahan dgn masjid tu trdapat perkampungan nelayan yg dulunya dilanda tsunami.cantik kat situ!.
Tp semua penduduk tu telah brpindah ke rumah flat yg dibina brhampiran dgn masjid ni gak.Selesai urusan dgn ALLAH,kami pon bergerak tu mencari tpt makan lak..laparrrrrrrrrrr
Jumpa lagi nanti..klu korang x jemu lar..hihi










Wednesday, January 18, 2012

WORDLESS WENDNESDAY #2


p/s:kata orang,jauh perjlnan..luas permandangan...

Untukmu Sahabat...FIEDA.

HAPPY BIRTHDAY BLOG tuk kawan blogger atie iaitu FIEDA yg menyambut usia setahun blognya..http://mylovely-fieda.blogspot.com/.Tahniah Fieda!!
Walaupon baru berusia setahun tp blognya telah mempunyai bilangan follower yg telah mencapai lbh dr 1000 org,pencapaian yg sgt k.atie kagumi.Blog atie pon blm mencapai nombor sedemikian...InsyaAllah la yer :D
Doa k.atie semoga Fieda semakin aktif brblogging..brkongsi pelbagai info,resepi & kisah anak2 yg mengamit ramai brkunjung ke blognya trmasuk la atie.
Semoga terus berkarya disamping tugas seharian sebagai seorg surirumah & seorg ibu yg penyayang serta isteri yg solehah.Aminnn
Jom singgah ke blog fieda nie......

Lala Masak Tumis

Salam semua & slmt tghari.Sudah menjamu selera ke?Alhamdulilah.....
Arini atie masak lala,sebenarnya jarang jumpa lala ni kat pasar tp klu jumpa mmg atie beli lar.Beli tadi dalam sekg...5 henggit.
Dok pikir nk masak apa..g godek2 MYR & jumpa la resepi milik it's me ni...simple tp rasanya sedap.
Cuma atie tukar cili merah ngan ciliapi....family atie kan suka makan pedas2 nie,klu xder masakan pedas2 mmg xde selera nk makan.Jadinya mmg pedas kaw kaw mkn tadi..hihi
Jemput makan semua..Bismillah

Bahan-bahan ( sumber:it'sme MYR)

-lala

-bawang besar

-bawang putih

-cili merah & hijau(atie tukar dgn 8 biji ciliapi)

-garam & bahan perasa (secukup rasa)

-gula (satu sudu kecil)

Sedikit belacan-atie tambah

Cara-cara

-bwg putih di titek.tumis kan bwg putih tersebut..pastu masukan bawang besar yg dihiris bulat bersama cili merah & hijau serta btg serai..tumis sampai naik bau

-pas tu masukkan air(agak2),masukkan garam,bahan perasa,gula dan akhir sekali lala..

Tutup seketika ,biarkan lala masak dalam 2-3 minit.Sedia tuk dihidangkan!

***CARA ATIE***

Tumbuk ciliapi bersama garam hingga lumat,masukkan belacan & bwg merah serta bawang putih.Tumiskan semua bahan2 diatas dapur...dah garing br masukkan lala & batang serai yg telah dititik.

Tutupkn kuali seketika,xpayah isi air.Ketika kita tutup kuali tadi pon,lala akan mengeluarkn airnya sendiri.

Isi gula & garam...sedia tuk dihidangkan.


Jom makan lala..la..la....la...laaaaaa



WORDLESS WENDNESDAY

P/s:Cuba korang perhatikn dia pandang apa?...budak suka mkn nih!:D

Tuesday, January 17, 2012

Limau Oh Limau!

Salam & slmt mlm semua.Terima kasih atas ucapan dr kengkawan2 yg singgah & trharu sgt,semuanya suke dgn 'rumah baru' atie.Atie pon bila tgk,cam tambah seronok nak berblogging..
Seperti biasa la,nak hampir CNY ni mmg byk kita nampak limau2 dipasaran.kat umah atie pon dah sampai 2 kotak limau & 1 kotak air soya yg dihtr oleh supplier2.Tahun lps sampai 5 kotak kami terima...htr kg & kasi MIL serta jiran2 semua dapat kami kasi.
Leh gak 'mencuci perot' ngan buah limau2 ni kan?....X sabar nk tggu hari jumaat nie,Adik mula bercuti...cuma anak llaki atie jer yg xbalik.
Apa rancangan korang cuti CNY tahun ni?bercuti lagi/balik kg?
Pada yg bertandang kesini..ambik la sebijik sorang limau & sekotak soya tu yer :D

'RUMAH BARU' Atie...

Salam semua,dah bberapa hari atie xder update blog ni sbb bzzzzzzz sgt,mcm2 urusan yg trpaksa kami settlekn.Ari ahad g ziarah anak llaki atie kat asrama,semlm g ipoh lak.
Okey nk citer la ttg 'rumah baru' atie ni?Dah lama tingin nk gunakn header,cam kat blog kawan2 lain & br skrg berkesempatan.
Itupon sbb atie menang GA kat blog zana(http://adieyza.blogspot.com/)..pada zana ...makasih ya.Klu tak mmg xder la header blog k.atie ni :D.
Terima kasih juga tuk designer header & edit blog atie iaitu Nurul Chumel(http://nurulchumel.blogspot.com) yg bersabar ngan pelbagai kerenah atie dlm merealisasikn header yg atie inginkn & blog ini juga.
Kepada yg ingin menempah header/edit blog,blh la hubungi Nurulchumel yg mmg sangat comel & manis orgnya...
APA PENDAPAT KORANG?CANTIK TAK?HIHI

Cantikkan headernya..!


Inilah 'rumah baru' atie....biru lagikkkkk
© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™