Bahan-bahan:
**5 biji pisang(atie guna pisang 'awak' lg sdp!)
**3 sdb gula pasir
**1/2 cwn tepong gandum
**1/2 cwn santan(xde lam resepi tp atie tambahkn)
**kelapa parut(putih shj)
**sdkt garam
**Daun pisang(secukupnya)
Cara-cara:
1.Lenyekkan pisang dgn gula hingga hancur(atie blend jer..senang).Masukkan dlm mangkuk dan tuangkan tepong gandum dan santan tadi.
2.Gaulkan hingga sebati(agak2 mcm nk buat jemput2 pisang tu la tp lempeng nie mcm 'lembik' sikit la dr adunan tuk buat jemput2)
3.Utk 'lembikkan' lg adunan tadi blh tambah santan sikit lg(atie guna santan sbb nanti rasanya lemak2 gitu bila dimkn ngan kelapa parut)
4.Dh siap,ambil sdkt adunan...ratakan diatas daun pisang(sebahagian saje).taburkn kelapa parut yg telah digaul ngan sdkt garam .
5.Lipatkn daun pisang yg sebahagian lg tuk menutupi adunan pisang yg telah diisi kelapa parut.
6.Bakar diatas dapor dgn menggunakan api kecik(seeloknya dlm kuali biasa/non-stick).Balik2kan kedua bahagian hingga masak.sedap dimakan panas-panas!

2 comments:
Salam Kak Atie,
Waahhhh first² tgk lempeng ni kat rumah Kak Hazila, then rmh kak Intan..Pastu dah sampai sini pula yaaa...
Bilaaa lah agaknya dapat tgk yang real punya yaaa...?
salam ninie...klu nk yg real..kena rajen2 kelentang-kelentong kt dapor la...hikhik
Post a Comment