Bahan-bahan:
*100 gm Hati Ayam
*5 gm Bawang Putih-hiris
*10 gm Bawang Merah-hiris
*2 gm Halia
*20 gm Sos Tiram
*10 gm kicap Pekat
*10 gm kicap cair
*1 sdt Lada Hitam-kisar
*3 sdm Madu
*1 sdb Minyak Masak
*garam secukup rasa
Cara Memasak:
1.Panaskan minyak didalam kuali.tumiskkan bahan hirisan hingga wangi.kemudian masaukkan sos tiram.kacau hungga rata.
2.Masukkan hati yg telah diperap dgn garam & kunyit seta digoreng hingga empuk.kacau lagi hingga sebati.
3.Masukkan kicap pekat,kicap cair dan lada hitam.kacau lagi seketika.Akhir sekali masukkan madu dan garam secukup rasa.kacau sekali lagi hingga rata & boleh la diangkat dan dihidangkan.

5 comments:
waaa...panjang dan unik nama lauk ni..mesti sedap !!
Salam kak azatie,
waduh.. saya fikir nama lagu. memang unik tu. saya pun suka hati.
salam atie..
dasyat tu nama resepinya pasti rasanya pun sedap sehingga menjilat jari kan.
wahh sedapnyeeeeeeeee
mesti sedap..sesedap namanya..
Post a Comment