Resepi Pajeri Nenas
Bahan-bahan:
1 biji nanas ~ buang kulit nanas, potong empat dan hiris keping-keping.
5 ulas bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
2 sudu besar udang kering ~ ditumbuk
Sedikit rempah tumis ~ kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang
3 sudu besar serbuk kari daging ~ dibancuh dgn air/santan utk dijadikan pes
1 biji kelapa ~ diambil santannya
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis rempah tumis dan masukkan bahan yang telah ditumbuk.
3. Kacau hingga wangi dan masukkan rempah kari daging.
4. Kacau sekejap.
5. Masukkan nanas dan santan.
6. Biarkan mendidih, masukkan kerisik, garam dan gula.
7. Biar gula lebih sedikit sebab pajeri kenalah rasanya manis.
8. Angkat dan sedia dihidangkan.

5 comments:
just sharing..kalo mak saya masak pajeri..kalau nenas tu tak manis dia rebus dulu ngan air gula sikit..bila tumis rempah tu campur ngan minyak sapi sikit..sedap :)
Sedapnyerrrrrrrrr...............
Meleleh ayo liyor
salam zarina..makasih berkongsi info...lain org lain cara msknya kan....ngeee
salam mamawana..nah tisu ,lap mulut tuh!hikhik
salam dihjung mnggu kak..waaa..ada pjri nenas ye..cdpnya..kita pun suke..masam2 manis gtuwkan..SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN BUAT KAK SEKELUARGA..
Post a Comment