CENDAWAN MASAK LEMAK(sumber:Izahdaut)
Bahan-Bahan:
2 mangkuk cendawan tiram
1/2 biji bawang besar- hiris
2 ulas bawang putih - hiris
sikit ikan bilis-(atie ganti ngan udang basah)
cili padi-ikut kepedasan masing2..cam atie suker pedas2
kunyit hidup
garam
semangkuk santan- tak pekat tak cair, sedang2 je
Caranya:
Tmbuk lumat cili padi bersama kunyit hidup. Kemudian masuk sekali dan tumbukkan lembut ikan bilis dan bawang- jangan hancur.
Panaskan sedikit minyak, tumis semua bahan tumbuk sehingga naik bau.
Masukkan santan dan didihkan sebentar sambil dikacau.
Masukkan cendawan dan rasakan dengan garam.
Bila cendawan lembut angkat dan hidangkan.
1/2 biji bawang besar- hiris
2 ulas bawang putih - hiris
sikit ikan bilis-(atie ganti ngan udang basah)
cili padi-ikut kepedasan masing2..cam atie suker pedas2
kunyit hidup
garam
semangkuk santan- tak pekat tak cair, sedang2 je
Caranya:
Tmbuk lumat cili padi bersama kunyit hidup. Kemudian masuk sekali dan tumbukkan lembut ikan bilis dan bawang- jangan hancur.
Panaskan sedikit minyak, tumis semua bahan tumbuk sehingga naik bau.
Masukkan santan dan didihkan sebentar sambil dikacau.
Masukkan cendawan dan rasakan dengan garam.
Bila cendawan lembut angkat dan hidangkan.
7 comments:
ermm menyeleerakan .. selalu saya masak air jer cendawan nie kak .. kalau tidak taruk dlm nasi grg kekekek
waduhhh kak tie nyer gulai cendawan lagi best... ada letak udang ye kak?aduiiii terus menjejes air liur mengingatkan kesedapannya tu..hehe..mekasih akak sudi cuba yeee.. sedapkan..nama pun lemak kannnn..hehe
hubby akak tnm cendawan tiram kelabu...dok tgk tiap ari...nak jemu pulak
waaah!bestnya ada lauk cendawan kat sini.ya lah dah lama tak saling berkunjung kan atie.sehat ke?
akak suka gulai cendawan.masak pindang style negori pun sodap atie..masak sampai pekat2
tak pernah pulak wat cendawan masak lemak..biasanya wat cendawan goreng colek sos dan wat soup je..
atie wah kita pun tak pernah masak cendawan camgini
ooo..cendawan boleh masak lemak ke? boleh ler buat lepas ni..
Post a Comment