Bahan-Bahan:
300 gm nasi yang sudah dimasak-jgn nasi yg lembik ya!
1 btg serai-hiris nipis
Sedikit hirisan bunga kantan-jgn isi byk2 tau!
2 biji bawang merah-ditumbuk
16 biji cili padi-byk nie,atie suke pedass
2 biji cili merah-ditumbuk
10 ekor ikan bilis-ditumbuk
80 gm isi ayam
1 biji telur ayam
3 tangkai kacang panjang
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit Belacan-
Cara-cara:
1.Tumbuk cilipadi bersama garam,kemudian masukkan pula sedikit belacan, ikan bilis serta bawang merah.tumbuk hingga semuanya lumat
2.Apabila semua dah lumat,panaskan minyak di dalam kuali & tumiskan bahan-bahan tumbuk tadi hingga garing.
3.Kemudian masukkan hirisan ayam,biarkan empuk baru masukkan nasi,serai,hirisan bunga kantan.biarkan seketika
4.Apabila hampir masak,baru masukkan kacang panjang dan sedikit garam.Rasakan dan boleh la diangkat.kemudian,gorengkan telur cara mata kerbau dan makan ngan nasi goreng tadi...
2.Apabila semua dah lumat,panaskan minyak di dalam kuali & tumiskan bahan-bahan tumbuk tadi hingga garing.
3.Kemudian masukkan hirisan ayam,biarkan empuk baru masukkan nasi,serai,hirisan bunga kantan.biarkan seketika
4.Apabila hampir masak,baru masukkan kacang panjang dan sedikit garam.Rasakan dan boleh la diangkat.kemudian,gorengkan telur cara mata kerbau dan makan ngan nasi goreng tadi...
Xder isi telur pon...
7 comments:
singgah hantar kek lapis alwani.
nak nasi goreng sepinggan!hehe
kalau ieda buat nasi grg kampung musti kena ada telur .. anak2 mintak huhuhu
Salam kak Atie..
Kak, nasi akak tu letak serai dgn buang kantan mesti best..cam nasi goreng kerabu lak..Naz suka nasi goreng mcm ni..Nk sikit kak..kita tukar dgn lasagna naz eh!..
hehehe...silap ..bukan buang kantan tapi bunga kantan..sori..
peberet ni!
Post a Comment