Thursday, July 18, 2013

JUADAH IFTAR KE 7

 Salam semua.
Antara juadah kami semlm....
tempe lagik!.Habis tu kat sini...byk org jual tempe,suka noo la atie membeli..murah jer harganya 
Klu kat umah atie mmg wajib ada menu sayuran sbb atie suka mkn sayur!
Klu mkn xder sayur..entah la lain rasanya.
Apa2 sayur tak kisah..ON jer
Kecuali sayur bendi ngan kangkung...2 sayur tu  xbape nak 'naik' umah atie nih!
 MIL byk kali 
suh kutip sayur kangkung yg byk menjalar kat dpn umah dia...tp selalu atie ckp takpe la,nanti2 atie kutip walhal mmg takmo.
Resepi atie copy jer dr umah Rohaisha.Blogspot.
Terima kasih yer...& halalkn atie copy resepinya....pd yg nk try utk juadah berbuka ptg kang
Silalah...jgn segan..jgn malu....
Kat 'umah' atie ni resepinya semua simple2...cam atie gak.hihi

KOBIS GORENG BERSAMA SOH HOON
Resepi:Rohah@Damai Qalbu

Bahan-bahan:
4 kelopak kobis bulat (saiz sederhana) | hiris
1 bungkus tempe | potong dadu lebar
1 labu bawang besar | hiris
3 ulas bawang putih | hiris
1cm halia | hiris
10gm ikan bilis (siap kopek)-atie guna udang basah
20gm soh hoon | rendam seketika denagn air panas-atie xisi
Cili merah besar secukupnya | hiris
Cili hijau besar | hiris
Garam
Gula
Minyak masak untuk menumis

Cara:
1.Tumiskan bawang besar, bawang putih seketika kemudian masukkan ikan bilis dan tempe.Kacau rata.
2.Masukkan kobis dan soh hoon tadi.Gaul rata bersama garam dan gula.Tutup kuali seketika.(sekejap sahaja)
3.Masukkan hirisan cili merah dan cili hijau, kacau dan angkat.

Note:Tidak perlu digoreng lama

11 comments:

Cida de' Nuanza said...

sama le kite, mesti kena ada sayur...
yg paling kerap kobis le sbb tahan lama dlm peti...

wpun simple, tp menarik

Qhaifa Nur said...

kami tak kisah tak ada sayur tapi jangan hubby kak atie...

menarik juga menu kobis tu kak...

JaSSNaNi said...

assalamualaikum atie...
nani pun sama.. dah dari kecik mak ajar bangun sahur macam mana skali pun.. sekali kalau uzur pun.. so adik2 yg lain takde la terperasan yg si kakak tak posa kan.. sampai skrg pun nani bangun sahur walaupun uzur.. jadi anak2 takde la rasa tak bersemangat.. kan.. :)
sedap nye sayor kalau di goreng dengan suhun.. nani pun suka sayor camni..

Ayu said...

Assalam atie,
sedapnya lauk kobis suun tu..boleh masuk list ni atie..tengok bahan2 pun semua ada..thanks for sharing ya..

Kakzakie said...

Kakak pun ada buat tak ingat masa hari bila. Tapi kalau kakak pulak atie suka kangkung dan bendi. Bendi masuk asam pedas dan kangkung goreng ikan masin sedap tau...

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.1052
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

pinky said...

boleh cuba nanti...kubis selalu ada kat umah....=)

myda_ahmad said...

salam atie...
saya pun suka msk cam nie...kdg2 saya tambah sikit sawi..bg nampak meriah ..

Khai♥Rin : anies said...

kalu ada ikan pekasam ni best nyerrrrrrr regu ngan sayur goreng ni

Izan Ishak said...

boleh buat utk menu buka petang ni kak atie...izan pun kalau sayur tak abis, makan gitu aje.

Nafira usof said...

simple pon tetap nampak sedap..:)

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™