Bahan-Bahan:
500 gm tepong gandum
1 1/2 sdt Mauripan
1/2 cwn Gula pasir
1/4 cwn minyak masak
1 1/4 cwn air suam
Inti kelapa:
1 biji kelapa(ambil yg putih je)
Daun pandan
sedikit garam
Gula merah(agak-agak nk htm...isi lbh sikit)
** Semua bhn inti dimsk atas dapur...hingga masak.
Untuk buat Doh Pau:
1.satukn tepong,yis & minyak,tuangkn air serta gula sdkt-sdkt sambil sebatikn adunan hingga jd doh.
2.Uli tepung hingga lembut & bulat2kn hingga menjadi 15 bebola kecil.letakkan dlm dulang yg telah ditaburi tepung sdkt.
3.Biarkn 10 min.kemudian bulat2kn doh & leperkn...isi inti kelapa,ttp & bulatkn kembali & tekankn sdkt(mcm leperkn lg)
4.Letakkan diatas daun pisang /dulang yg telah disapu dgn sdkt minyak(agar x melekat nanti).Ulangi hingga doh habis.
5.Biarkn naik/kembg & blh la digoreng hingga kekuningan....
**sukatan diatas blh menghasilkn 15 biji pau/nk isi inti lain pun blh(ikut suka!)

No comments:
Post a Comment