
Bahan-bahan:
1 cawan tepung naik sendiri (boleh tambah/kurangkan tepung ikut kepekatan adunan
1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan marjerin/mentega
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan kelapa parut kering
2 sd besar susu tepung
3 helai daun pandan -dikisar bersama 1/4 cawan air dan ambik jus
1/2 sudu kecil ovallet
Esen pandan, beberapa titik pewarna hijau
Cara-cara:
1.Masukkan jus pandan kedalam periuk dan panaskan. Masukkan juga gula pasir dan susu tepung. Masak hingga semua sebati.
2.Pukul telur dengan mentega dan minyak masak hingga gebu. Masukkan esen pandan,perwarna hijau dan ovalet
3.Masukkan jus pandan tadi. Kacau rata.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit,diselang seli dengan kelapa parut,hingga mendapat adunan yang tak berapa keras, tak berapa cair...kalau ter-keras, boleh lembutkan dengan susu cair.
5.Sendukkan ke dalam acuan muffin (3/4 penuh) dan bakar dengan suhu 180'c selama 40-45 minit/sehingga masak.
6.SELAMAT MENCUBA

1 comment:
Salam k.atie..
wah bestnya muffin pandan ni..
msti lembut aje bile masuk lam mulut kan..
dah lama x memuffinkan diri ni :)
Post a Comment