Thursday, October 6, 2011

Sotong Goreng Kunyit

.Salam.Alhamdllh,hari ini jadi gak atie masak sotong..selepas semlm xjadi sbb g Ampang.Dah lama teringin nk msk sotong goreng kunyit resepi kak Liza(chef trsohor tu!).mmg sedap sgt!.MyLaling sampai nambah2 nasik....lain kali blh masak guna resepi ni klu beli sotong.sapa2 yg lom cuba,leh la yar.Xyah nk celoteh pjg..jom layan resepi kak Liza nie...Daaaaaaaaaaaaaaaa

Bahan(sumber:Chef Liza)

500 gm sotong sedang [bersihkan, potong 3 dan gorengkan sikit]
3 tangkai cili besar
1 labu bawang besar [mayang]
5 tangkai daun sup(atie xder)
2 biji buah tomato [belah 4]
1 biji limau kasturi [ambil jusnya]
kunyit
minyak
garam

Bahan hiris
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
2. Masukkan sotong dan kunyit serta garam. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan
3. Masukkan .bawang besar dan semua bahan di atas.
4. Masukkan jus limau kasturi .
5. Bila nampak kering air, masukan tomato Gaulkan rata.
6. Angkat dan hiaskan dengan daun sup yg dipotong.


16 comments:

Acik Erna said...

Atie..acik pun suka makan sotong ni..goreng kunyit ni ke..goreng letak tempoyak ke..cuma perut ni tak berapa tahan.kalau makan sotong..gastrik pasti menyerang..pelik betul..

eiela said...

sedapnya,,tapi saya tak bleh makan sotong, alergik. tapi bleh masakkan utk family.

Zana Adieyza said...

zana suka sotong goreng tepung.. so selalu masak sotong goreng tepung jer.. husband lak suka sotong masak sambal.. nnti zana nak try sotong goreng kunyit ni pulak la..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Erna ..nape yer jadi camtu?Agaknya perut K.Erna xtahan ngan makanan laut kot?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam eiela..xper la msk tuk family walaupon xleh mkn...dpt pahala tu.:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam zana..k.atie lom pernah cuba msk sutun goreng tepong...nanti la klu beli sotong lg,leh cuba.

Jun said...

sedapnya atie..tp kt umah ni..anak2 jun x mo masak lain..balik2 masak kicap. kdg2 jek bakar..aishhh! tumpang mkn kt umah atie j la..heheh

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Jun...bakar pon sedap gak kan?atie pon xpernah cuba bakar lg:D

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Atie..emmm sedapnya...

Cik Rose Cute said...

Sedaonya....rajin betul kak atie nie ya...

kakchik said...

assalamualaikum kak atie. tengok gambar pun dah rasa sedap. kakchik memang suka sangat masakan yang ringkas macam ni. kalau makan dgn nasi panas, tak payah lauk lain dah. isyk, nasib baik baru je makan nasi kalau tak, kena tahan terliur.

Amie said...

Atie... mesti dah habis ni sebab si dia Atie asyik nambah-nambah aje, sedapkan sotong goreng kunyit... tapi paling best kalau ada telur sotongnya ye Atie... Kak Amie suka makan emak bapak sotong dgn telurnya sekali...

EmbunRosaliza said...

assalam atie, msk simple2 pun kalo kena ngan selera kita mesti bertambah2 mkn kan

Princess Solehah said...

sedapnya...boleh cuba pula resipi ni nanti :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam princess Solehah...nanti cuba lar,mudah jer membuatnya.yg pasti..sedap!

Cik Anita said...

owh.. letak limau eh. Nita tak pernah terpikir nak letak..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™