Thursday, June 28, 2012

APAM AISKRIM SODA

Salam semua.
Percubaan kedua membuat apam soda..pernah buat sekali dulu tp....Xjadi lak!.
Kali ni cuba lg..Alhamdulilah,menjadi kot tp x mekar cam umah kengkawan buat.
Mungkin sbb atie guna api perlahan  jer....
Kali ini  menggunakn acuan kuih lompang jer.Rasanya blh la...siap htr ke umah MIL sikit......kata MIL & kakak ipar sedap!
Tp bab mewarna tu lom 'pas' lagi...sbb xbape nk cantik!.Atie guna kaler hijau,merah & kuning(tu jer kaler yg ada tadi:D).Lain kali nk cuba lg..jeles ngan kengkawan yg buat elok jerrr.
Nk jemput makan pon cam segannnnn....:D
 Bahan-bahan:(Sumber:My-resepi ZaiFa)

3 cawan tepung gandum
2 cawan gula
4 biji telur
1 cawan air asikrim soda
1 sudu teh ovalette
perasa strawberry atau ikut citarasa
pewarna pilihan

Cara membuatnya:

1.Pukul telur dan gula hingga kembang.
2.Campurkan tepung. Pukul sebati.
3.Masukkan air aiskrim soda, esen vanila, ovalette. Pukul sebati.
4.Bahagikan adunan dan letakkan pewarna pilihan.
5.Sendukkan secara berselang seli ke dalam loyang hingga habis.
6.Kukuskan selama lebih kurang 20 minit.
7.Balut tutup pengukus dengan kain bagi mengelakkan air menitis ke dalam loyang.

28 comments:

izan mama mia said...

cantik hasilnya....kagum...sbb izan xpandai buat!!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam izan...malu k.atie sbb burukkkk rasanya.hihi

kak tini (umialya) said...

jnji sedap..

mama sara nur said...

assalam
k.Atie, kita memang suka apam ni, tak kira apam apa he he
letak warna warni nampak menarik
lagi selera nak makan kan

faa.rosli said...

ok laa ni kak..nmpk sedap jee..

Siti Nursyuhada said...

ThAnks for sharing.... Ntn nak cuba

Norzie hany said...

Cantik color apam ni.

tiefazatie said...

wah..best tue!hee

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Tie,

Soda tu bagi dia gebu ker?

Kaz said...

Salam Kak Atie sayang, Amboi meriahnya kaler apam Kak Atie ni. Npk sedap sgt.

Aju Mohit said...

kak, ini kalau ada makan2 kat skola dah settle nak pikir anak2 bawak apa kan. sedap nmpknya

umi's cup cake said...

Salam Kak Azatie,
umi belum pernah buat..belum ada kesempatan lagi...cantinya kaler apam tu

Myra Jay said...

Terima kasih kak Atie untuk resepi ni, myra memang dok cari lama dah resepi nieh :)

umiyumi said...

Salam Kak Atie,
tgk pun dah tahu mesti rasanya sedapp.. gebu pulak tu :)

IntaNBerliaN said...

sy tgk ok je kak tie..

lgpun rupa xpenting.. rs tu yg penting.. hihii

Zie said...

Cantik dgn warna2 nya tu.. Mestu sedap..

Che Rosliza Che mat said...

cantik kalernya kak tie..Kalau CR 10 kali buat pun tak jadik hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Umialya..betul tu :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Mama sara Nur...K.atie jarang gak mengapam ni.
Ni mood ngah rajen agaknya..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

FaaRosli...entah la k.atie tgk cam xcantik jerrrr

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Siti Nursyuhada...selamat mencuba ya!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Norziehany..entah la pada pandangan mata atie,xcantik.huwaaaaaaaaaaa

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Tiefazatie..nk kasi ifa pon..jauhhhhhhhhh:D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Moh Kembara...Soda tu tuk bagi apam naik cam fungsi baking powder larrr.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Kaz...kalernya meriah gitu!hikhik

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Aju..betul tu,kaler2 camni mmg budak2 sukakan?

fieda said...

yg penting sedap dan warnanya menarik..

puan yatie said...

salam..atie nak tnya air aiskrim soda tu means soda bikarbonat ke apa? kalo g kedai kek nak ckap pe? huhu..yg sy taw soda bikarbonat je. xpenah dgar air aiskrim soda..huk2..tolong ye reply kat emel sy.nak try jgak buat mcam atie.hihi.. ni emel saya sweetpink_panda@yahoo.com

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™