Tuesday, June 26, 2012

Ikan Kembung Masak Cuka

Assalamualaikum semua.
Baru sempat nk n3kn masakan tghari atie arini...mcm biasa simple jer antaranya ikan masak cuka.Tp atie bkn guna ikan kembung..entah ikan apa MyLaling beli kat pasar tadi
Biasa masak bersantan jer..arini masak tanpa lemak2 gitu.Selalu masak lemak pun..jemu gak kan?
Nama pon lauk simple...xder lak timun tuk menyeri masak cuka ni...isi apa yg ada lam esbok jer.
Janji ada rasa masam2 cuka...sedap mkn ngan nasi panas!
Resepi atie copy dr MesraNet....puas mengoogle,resepi ni lar yg sgt mudah.hihi.Terima kasih kpd peyumbang resepi.Halalkn ya.
Ikan Kembung Masak Cuka 
(sumber:Akma Abdul MominMesraNet)

Bahan-Bahan:
3 ekor ikan kembung-atie ganti ngan ikan lain
2 biji cili hijau - dipotong memanjang
1 biji bawang besar - dipotong bulat
Sedikit cuka (¼ cawan)
Gula
Garam
Minyak untuk mengoreng
Sedikit halia - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
Satu sudu kecil halba
1 batang mentimun-atie xder timun
4 cawan air

Cara:
Ikan kembung dibasuh bersih dan digoreng hingga garing. Ketepi kan.
Masuk kan sedikit minyak dan goreng bawang putih, bawang merah, halia dan halba sehingga naik bau. Setelah itu masukan 4 cawan air, bawang besar, cili hijau, mentimum (dipotong keci-kecil, buang empulurnya.Kemudian tuang sedikit cuka, gula dan garam dan ikan yang telah digoreng tadi. Didihkan sehingga masak. Sedia untuk dihidangkan.


15 comments:

Saya Disini said...

sedpnye

Wanieys said...

huhu sedapnyer kak...hr ni kan msk blog org jer byk citer psl makan...dh la wani posa tergoda tau hikhikhikhik

umi's cup cake said...

kak azatie,
ni la la umi selalu masaka kalau masa terhad dan kurang rajin..anak2 pun suka hirup kuahnya

EmbunRosaliza said...

sedap, selalu nk buat tapi asyik lupa je

PinkUmmi said...

sedapnye kak....
tp sy tak leh mkn cuka sgt..perut alah ngan cuka

Rai said...

kak,
ni sama macam ikan masak dengan asam jawa tu eh..cuma yg ni guna cuka..first time tau resepi ni..

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedap ni..nyum2..

Acik Erna said...

assalam atie..kalau buat lauk sahur bulan puasa nanti pun sedap ni kan..

nur anis said...

ikan masak cuka ni sedap..:)

Norzie hany said...

Sedap makan dgn nasi panas2.

Deq's Qienz said...

nyumm..nyumm sedapnya..akak mmg suke masak² ek, nt bley la kasi say rasa masakn akak..hehee

kak tini (umialya) said...

balik nanti nak cuba masak le

Amie said...

mmmm yummy...yummmy! suka masakan begini, tumpang jamu mata ye Atie cayanggg!

anisalya said...

pernah tengok org masak cuka kat tv. siapa entah time tu. mcm tak brp nak menarik je tgk hasilnya. hehehe...

anitadiana said...

tak pernah cuba ne..cuka pun tak ada kat rumah..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™