(Ayam yg dh siap dipanggang & dipotong2)
Bahan-bahan:
6 ketul paha ayam
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang besar
6 ulas bawang putih
2 btg serai
4 cm halia
3 sdb jintan manis(serbuk)
3 sdb jintan putih(serbuk)
1 biji kelapa(ambil santannya)
Sesudu serbuk kunyit
Sehelai daun kunyit
5 sdb minyak utk menumis
Cara-cara:
1.Bersihkan ayam & toskan.Kisar bahan-bahan seperti cili kering,bwg besar,bawang putih,serai & halia sehingga lumat.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tersebut hingga naik bau dan masukkan jintan manis,jintan putih & serbuk kunyit.
3.Masukkan santan & masak sehingga agak pekat.masukkan ayam dan gaul sehingga mesra dan sebati.
4.Biarkan lebihkurang 10-15 minit,angkat ayam dan panggang didlm oven pada suhu 150 darjah celcius selama 20-25 minit.
5.Kuah yg selebihnya tadi biarkan hingga pekat.setelah ayam masak,tuangkan kuah selebihnya tadi keatas ayam.
*****atie x tuangkan kuah selebihnya,klu rasa byk bahan2 tue,boleh dikurangkan ikut citarasa masing2.

6 comments:
mmmmm bau ayam bakar sampai bangi...lapolah pulok... rajinnyer kakakku yang sorang ni...
waduhhh..masuk sini terus lapar..hehhe
bwk polistern ni nak tapau hehehe
makan betiga ngan saya lak boleh kak ti..nak buat tu..mmmmmm..hikhik
salam atie...wahhh ada ayam bakar berempah disini...patutlah wangi je dari arah sini...hihihi
kakkkk..amboi smpai terbau2 ni ke sabah ni :)
Post a Comment