Sunday, December 18, 2011

Bubur Kacang Hijau Durian

Salam....slmt ptg & slmt berhari mggu semua.Arini xder g mana2 pon...dok umah,kemas umah & masak2 jer.Semlm kami melawat anak llaki atie kat asrama...dah habih exam & sekolahnya mengadakn lawatan sambil belajar pd hari selasa mggu depan.
Ptg semlm kami ke KL & menghtr la brg2,baju & seluar tambahan tuknya serta duit belanja sekali.Semoga perjlnan mereka selamat pergi & balik.Aminnnn.Lps ambik Abg kat asrama..bwk dia kuar g mkn2,soping jajan kat GIANT & jln2 kat KL.
Arini tingin lak nk buat bubur kacang + durian(balance durian aritu ada simpan lam esbok).jadinya ptg ni kami minum ptg dgn bubur kacang + durian & cicah ngan roti.Kami berdua klu mkn bubur kcg WAJIB cicah ngan roti sekali.Entah la,dh trbiasa camtu.hihi.Resepi bubur copy dr umah yatie..makasih ya.Jom makan sama2...Daaaa

Resepi Bubur Kacang Hijau Durian ( Sumber : Dapur Yatie )

Bahan-Bahan

2 cawan kacang hijau – rendam 1 jam
Air secukupnya utk merebus kcng hijau
2 cawan santan pekat
2 cwn santan cair
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan – belah dan simpul
1 sudu kecil garam
Isi durian secukupnya.

Cara-Cara:

1.Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak (*biar cepat empuk).
2.Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir.
3.Masukkan pula gula melaka yg di racik. Kacau hingga gula larut dan sebati.
4.Masukkan isi durian….masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan. 5.Masukkan santan pekat dan gaul sebati.. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
6.Setelah siap bolehlah di hidangkan.(Kalau tak suka durian, tak perlu letak ya…)

27 comments:

puanbee said...

sedapnya azatie , nyum nyum , ni kalau bg sy terus baik demam agaknya hihihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam..ala,nk htr pon jauh la Bee.tgk gambar je la ye.Syian..dmm ke?semoga cpt sembuh ya.:D

Amie said...

hamboi! makan senyap2 je dia ye.. tak panggil kita, ni datang sebab hidung sumbat terbau durianlah ni... ada lagi ke barang sesudu Atie.... nak lepaskan kempunan ni...hi hi hiii

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam amie..hikhik.jauhnya bau durian blh sampai yer....nanti kang atie htr sepeyok :D

kakyong said...

x pernah lagi masak bubur kacang guna minyak masak.. ;) kalo dah rendam tu, sure cepat jer empuknya..

memang sedap cicah dgn roti kan kak..

Acik Erna said...

assalam atie.acik baru buat bubur jagung durian.

Dalila Hamid said...

dela paling suka bubur kacang hijau... tmbah sagu lagi best!

JaSSNaNi said...

assalamualaikum atie, lawatan lewat malam.. esok keje, mata tak ngantok lagi, datang jenjalan umah atie la..
wahhhh ade lagi tak bubur kacang hijau durian ni? smlm nani wat serawa durian sagu je.. tu pun abis roti gardenia pek panjang tu, sehari dok hadap.. eheheheh

Myra Jay said...

Myra lak bubur kcg suka buat eskrem..hehee

IntaNBerliaN said...

sedapnya kak tie... kalu mkn cicah roti ni mmg best nih..

Ucu Faridah said...

kalau x habis bubur tu boleh buat ais krim...lagi sedapppp....x membazir..

wan nurul hezrina said...

shedapnya...makan panas atau sejuk..2,2 sedap..nuul suka makan panas2=)

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Azatie,

Hmm mentang2 musim durian, semua benda boh durian. Tapi last week pun akak buat bubur kacang boh durian!

ieda said...

ermmmmmmmm sedap2 kak .. makan , lawan teh panas sedap nie kak :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam yong...mcm2 petua klu nk cepat empuk kacang hijau ni...klu yong nk cuba pon blh :D

anitadiana said...

lama tak makan..masa balik kg tu minta mak buat init kelapa muda berdurian,buat kueh koci...lepas pening ari tu takut pulak nak makan durian...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Erna...htr la pula bubur jagung kesini..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam dalila..ha'ah isi sagu pon sedap gak.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam nani..nak kerja tu tido la awal...esok kat off ngantuk lak :).ada balance durian aritu..buat la bubur kacang + derian..mmg sedap!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Myra..kklu bubur buat ekreem,mmg xlaku la jawapnya.xder peminat ekreem bubur kacang..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam intan..k.atie ngan HB mmg suka cicah ngan roti.tambah lak mkn panas2..xsedar roti habih :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ucu..xsempat buat ekreem..habih dah!hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam hezrina..mmg sedap mkn panas2 tp klu masuk lam esbok..mkn sejok2 ponnn sedap jgk kan?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam yong halima..mmg betui tu,kat sini mmg ngah musim durian.Semua masakan nk isi durian....sedap.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ieda//k.atie makan ngan kopi panas...berpeluh2 mknya :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam anita..nape pening lak ya?tp durian ni mmg panas..mlm xblh tidur..kepanasan..hihi

mamawana said...

Bubur kacang hijau and durian wah my feveret nih..

http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/12/jalan2-bermanja2-main-air-di-tepian.html

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™