Friday, October 5, 2012

Popia Goreng

Salam dipg Jumaat & Slmt pg semua.
Ptg semlm
 merajinkn diri wat popia....
bkn pandai sgt gentel pon,tu yg senget benget ghupanya.Habih kulit popia yg sepaket 40 helai tu atie gentel...bykkkk dptnya.
Tp xder la goreng semua...
dlm 10 ketul jer yg lain atie simpan...buat frozen tuk waktu2 kecemasan.
Bila tu?
Ala,time tetiba ada tetamu  dtg/tetiba MyLaling ajak g umah MIL.Ada la buah tangankan?
Alhamdulilah,
MyLaling suka lak popia yg wifenya buat
.....aritu ada buat gak,nie buat lgi.Selg tak jemu...buat la.hikhikhik
Terima kasih pada penyumbang resepi iaitu Erna@MYR atas resepi ni.Pada yg nk cuba leh la try resepi ni...mudah jer.

Bahan-bahan:(Sumber:ErnaMYR)

14 keping kulit popia
1 cawan sayur campur
1 cawan isi ayam
1/2 bawang besar dipotong dadu
1/2 kiub ayam
minyak untuk menumis dan menggoreng
sedikit air(atie gunakn telur sebagai gamnya)
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Cara-cara

Hiris isi ayam nipis-nipis
Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau
Masukkan isi ayam dan goreng sehingga masak
Masukkan sedikit air
Kemudian masukkan kiub ayam
Masukkan serbuk lada sulah
Masukkan sayur campur
Goreng lagi dalam 2-3 minit atau sehingga air kering
Ambik sekeping kulit popia. Letakkan inti yang dah siap tadi. Kemudian bungkus. Letakkan sedikit air di hujung sebagai gam. Buat sampai habis
Kemudian goreng dalam minyak penuh sehingga kekuningan

18 comments:

Norhaizan hakim said...

Dlm peti es kak zan ada lagi lebihan kulit popia dari bulan posa lepas..ye lah,tengok popiah goreng azatie rasa nak buat jugaklah petang ni!

nuyui a.k.a miss YUI said...

senang dan sedapppp.

Cikgu Ma said...

wah.....sedap...ada lagi tak? nak..hihihi

CT Delima said...

As'salam Azatie

k.ct kulit popia dalam peti sejuk tu dah berkurun tersimpan, ntah bla nak mencuitnya hehehe.

ingat nak buat popia gulung tapi malasss nyaaa :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

NorHaizan Hakim#

Tu la kak,kdg2 mmg malas nk gentel popian ni,sibbaek br beli semlm gak kulit popianya,klu tak udah kejung gak kot lam esbok:D

zila norazila said...

uiitss sedapnya,zila pun sama kulit popia terperap kt esbok tue..entah bila nk rajin buat..tgk kat sini trus teringin nk mkn popia..:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Nuyui#

Cubalah yui...sedapppp!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Cikgu Ma#
Nanti k.atie htr yg frozen punya:D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Kak CT Delima#

MMg camtu la kak,cam semnagat nk buat...beli la kulit popia ni
Tp klu dah malas,langsung tak trbuat!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Zila Norazila#

Wah!tokey kek dah mari....klu zila buat lggggg sedap dr popia yg atie buat nih!

Norzie hany said...

Sedapnya atie,buat minum petang.

izan mama mia said...

saya suka popia..

HALAMANKU said...

Salam kak Atie sayang erma sayang datang nak makan popiya sedap.. mmmm samalah kita kak kalau sekali dah wat lebih terus.. senang bila2 tinggal goreng.. tu byk wat boleh erma join sini...he he he

Kakzakie said...

Atie nak tahu kakak ada kulit popia asal nak buat popia tapi last jadi kerepek aje...

Rai Ourkizuna said...

rajinnya kak atie...

hahaha..gelak saya baca komen kakzakie..

Aida78 said...

waa sedapnya pos kat aida sikit...

Qhaifa Nur said...

senang jika tetamu dtg berkunjung juga...

Rohah said...

salam..
hari ni dah 2x nampak popia goreng,memang teringin sangat2..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™