Monday, October 25, 2010

Buttery Orange Cake.

Selamat mlm...dh penat negok n3 GA je yer?....kiter balik keasal blog atie nih(hihi)...masak2!!Kek nie atie buat pd mlm sabtu aritu...tuk dibwk masa ziarah anak atie(Adik) kt asrama.Alhamdllh,Adik & kawan2nya suker...firstime buat kek nie tau!tapi kaler dia xcantik sgt sbb orange juice habih lak,nk g kedai....malassss.tue sbb kaler dia xbape kuning/orange sgt...tapi bole la....sedap!!makasih pada kak ummi kuantan(atie copy dr umah dia).klu nk cuba..resepi kt bawah nun..


Bahanbahan:(sumber:k.ummi kuantan)

*250 gm mentega - biar pada suhu bilik
*2 camca besar parutan buah oren
*330 gm gula kastor
*4 biji telor
*225 gm tepung naik sendiri
*75 gm tepung gandum (ummi tukar superfine)
*180 ml orange juice(isi sikit jer..habih!)

Cara Membuat:-

1.Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 150 C.
2.Griskan loyang kek size 22 cm (Ummi guna loyang square 8 inci) dan taburkan sedikit tepung supaya senang untuk mengeluarkan kek nanti. (boleh juga ikut cara masing-masing)
3.Ayakkan kedua-dua tepung dan ketepikan.
4.Dalam mangkuk besar, masukkan mentega, parutan oren dan gula. Pukul hingga kembang dan gebu.
5.Masukkan telor satu persatu sambil dipukul.
6.Kemudian masukakn tepung berselang seli dengan jus oren sebanyak dua peringkat.Kaup balikkan adunan hingga sebati.
7.Tuangkan adunan ke dalam tin kek dan bakar pada suhu 150 - 160 C selama 1 jam 10 minit atau hingga kek masak (my oven took 50 minutes only)
8.Setelah masak tutup suis oven dan biarkan kek di dalam oven selama lebih kurang 10 minit baru dikeluarkan dan biarkan betul-betul sejuk baru dipotong.

4 comments:

Mas said...

salam kak, nak ambik kek tu 2 keping...he..he..

Mrs. Nurulazmi said...

sejak dua menjak ni saya gila nak makan kek. nak kata berbadan dua blm lagi.hehehehe..masalahnya,skrg gila makan kek, tapi penyakit tak berapa nak rajin pulak datang menyerang saya. lepas tu, oven pulak bermasalah..tetiba berfungsi membakar kek sampai hangus lagituh..hatta mengguna suhu paling rendah, kek ttp hangus jadinya...oven tu bikin hal..sob..sob..sob..sodih nih..ni yang buat saya meraung (suara kecik) meratapi nasib d mana oven telah mengkhianati niat suci murni nak buat kek...kebetulan, kak atie dah habis oren ker...ler..pesal tak dtg rumah saya..petang tadi saya duduk senyap2 menikmati sodap nyo buah oren sambil nengok cartoon lagi tuh...tetiba layan cartoon skrg..saya pun pelik..hehehe =)

ekinashikin said...

sedapnya...klu kebetulan ada buah oren boleh parut kulitnya utk cmpur dlm kek kan...

alinac lover said...

yong penah buat kek oren juga.pertama kali buat gagal dgn jayanya..hahha xleh mkn lgsg. hehe

kali kedua dan ketiga terbaik! sedap.nyum2..hehe

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™