Wednesday, October 13, 2010

Punch Buah-Buahan.

Mari!mari!...sapa yg haus ptg2...lam cuaca panas nie,meh la singgah kt umah atie....pekena punch buah-buahan yg sejoooook!...buatnya tghari tadi,pastu boh lam esbox.bila MyLaling blk keje tadi....bkn main 'syok' dia minum...Alhamdllh.suker yer bang??mesti dia dok pikir.(rajen lak bini aku buat pencuci molot skrg nih!)....nk ngendeng apa la yer?ngeeee.tapi minum lam cuaca panas2 cam skrg...mmg nyaman sgt.Jom kiter minum sama2..jap!jap!atie ambik cawan kt dapo yer....bape org nk mai umah nih?

Bahan-Bahan:(sumber;myANAKTEKAK.blogspot)

(Utk kuah)

1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit coctail
1/2 cawan air
4 sudu gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh tepung custard larutkan dalam air. (tujuan untuk memekat kalau tak masukkan pun tak apa)

Cara membuat:

Campurkan semua bahan dan masak diatas api perlahan ( api kuat akan membuatkan susu berkeladak dan tak cantik). Tujuan masak di atas api hanyalah untuk menghancurkan gula. Jika rasa gula sudah hancur bolehlah tutup api tersebut. Kemudia, masukkan dalam freezer.

(Utk custard)

1 cawan tepung custard
5 cawan air
1 sudu gula
Cara membuat:

Campurkan semua bahan dan masak diatas api sehingga menjadi pekat dan likat (warnanya akan bertukar dari kuning cair ke kuning yg lutsinar). Setelah masak sudukan kedalam bekas2 kecil seperti bekas lompang, dan sejukkan. Setelah sejuk masukkan dalam adunan pertama, sedia untuk dimakan.

9 comments:

Ummi Eisya said...

waaa sedapnya..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ummi Eisya..jemput la ddk,sat lagi k.atie jamu ngan punch yer...

Eryati said...

wah..dah lama nak resepi ni...nak try test ni

Mimiey.. (^-^) said...

kak atie,mintakla semangkuk!!! best pulak nengok..xpenah try lagi camni..slalu xletak custard tu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam yati..pasti cuba yer..pastu antar kt umah atie..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mimiey...tggu yer,sat lagi k.atie sampai htr punch...

Lyza said...

sedapnya punch buah tu..lebih2 lg sekrg ni musim panas..gluppp..

HALAMANKU said...

Sayang Kak Tie.. wat menu best x lupa jemput kawan2 ni balik keje laju2 nak datang join.. nyamankan tekak.. ehe he he

aina said...

wah sedapnyer.....

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™