Bahan-Bahan:(sumber:haz amonMYR)
1 kilo udang (sederhana besar)
1 1/2 cawan tepung kek (self raising flour)
1 sudu besar serbuk kunyit
2 biji telur
sedikit air
sedikit garam
Cara-cara
1.Kopek kulit udang (tinggalkan bahagian ekornya), cuci dan toskan airnya.
2.Sementara itu, gaul sebati telur, garam, serbuk kunyit, tepung dan sedikit air. 3.Agak2 pekat, jangan terlalu cair.
4.Celupkan udang dan goreng secara deep fry hingga kekuningan. Angkat dan hidangkan (boleh dingap dengan apa2 sos pilihan)
1 1/2 cawan tepung kek (self raising flour)
1 sudu besar serbuk kunyit
2 biji telur
sedikit air
sedikit garam
Cara-cara
1.Kopek kulit udang (tinggalkan bahagian ekornya), cuci dan toskan airnya.
2.Sementara itu, gaul sebati telur, garam, serbuk kunyit, tepung dan sedikit air. 3.Agak2 pekat, jangan terlalu cair.
4.Celupkan udang dan goreng secara deep fry hingga kekuningan. Angkat dan hidangkan (boleh dingap dengan apa2 sos pilihan)
12 comments:
sedapnya! hari ni pun miza masak udang goreng tepung :)
owh bole guna tepung kek yeh utk goreng2...ada beza ke rs nya nnti?? nak cubalah...esok nak gi pasar beli udang...hehe...terliur laks....
sedap tu atie:)
aduhhhhh.penatnya.dok wat N3 GA tu...lapo la pulak...teliuq la nengok udang goreng tu ..tp mai lama dah...puan umah x idang2 lg....cepat laaaaaa....kang abis lak...hhhuuuwaaaaaaa
yummy yummy...sedapnya..
sedap...sedap2...kt usm susah nk jumpe udang goreng tepong ni..hahahha
salam miza..sama lak menu kiter yer..
salam Qieranna..blh cuba,ada kelainan nyer..
salam k.anim..mmg sedap kak...cicah ngan sos!
salam ieta..tahniah byk join GA..sok2 menang leh kongsi hadiah ngan k.atie yer!
salam Ekin..nk join mkn udang...mai umah k.atie nooooo...
salam sarzli...suh org kantin masak udang esok yer...
Post a Comment