Monday, February 20, 2012

Sup Sayur Berbola Ikan

Salam di ptg isnin...20 feb.Juadah kami hari ini simple jer...arini xder menggunakn santan pon,buat sup2 gitu.Makan lak ngan nasi panas,ikan goreng & sambal tumis udang..mmg best.Cuaca kat luar hujan...mmg xterasa kepedasan sambal tumis tu.hihi
Bebola ikan tu bkn atie buat,beli yg readymade..buatan org melayu.Rasanya mmg payah nk jumpa..entah camna aritu trjumpa lak,atie beli 2 paket lar.Yg biasa jual kt kedai tu..mmg atie xpernah beli.Jom layan supa tie ni,nk g bw umah kengkawan jap.Daaaa...

Bahan-bahan:(sumber:Nonie2you.blogspot)

250 gm bebola ikan

2 pokok sawi-xisi

1 batang karot

1 biji kecil petola-xisi

1 biji telur, dikocok

4 biji bawang putih, diketuk

minyak untuk menumis

1 biji cili merah, dihiris

sedikit suhun

air secukupnya untuk kuah

garam dan serbuk perasa

sedikit serbuk lada hitam

sedikit daun sup dan daun bawang

Cara-cara membuatnya

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih,masukkan air dan bebola ikan. Bila mendidih, masukkan karot, garam dan serbuk perasa. Kemudian masukkan telur, diakhiri dengan suhun dan sayur-sayuran. Sesuaikan rasa dan angkat. Hidangkan panas2

32 comments:

Rose Khadijah said...

kak atie:..anak ros suke makan fish ball la skang ni..ini menu utk dia setiap malam..fuhh siap dengan sup, memang berselera dia makan..

Rose Khadijah said...

kak atie:..anak ros suke makan fish ball la skang ni..ini menu utk dia setiap malam..fuhh siap dengan sup, memang berselera dia makan..

Cik Rose Cute said...

Emm sedapnya kaktie hihihi

umiyumi said...

sedap ni makan panas2.. kat sini mimpi la nak jumpa meatball halal. :p

umiyumi said...

eh meatball pulak. fishball la. meatball halal ada jual. :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Rose..mmg sedap kan fish ball ni.Budak2 mmg suka sgt,tp jarang jumpa yg org melayu jual :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Rose..jemput makan.Bismillah..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Umi..kat sini pon klu nk cari yg org melayu buat mmg payah.Kena buat sendiri lar..:D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Tersilap erkhhhh..

munna said...

SKRG NI HARI2 MUNNA MASAK SUP ..SEBAB ANAK2 SUKA MAKAN SUP...

P/S: Pasal sandwich maker tu munna beli dlm RM90 je

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam munna...bestnya anak2 suka mkn sup.Keje kita pon senangkan..hihi
Murah gak sandwich maker tu..ingat nak cari gak lar..TQ

kakchik@ella said...

pastu kalau ada sambal kicap cili api. Huuuu .. tak sedar bertambah nasik. hihihi.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.chik..betul tu tp xder sambal la pulak :D

fieda said...

sedap ni kak atie..

ummiaisyah said...

kt tmpt kita ni mcm susah nk jumpa buatan melayu..yg byk jumpa brand mushroom tu je...kalo mi plak..
org meniaga ni selalu guna anson mi..rasanya tu produk bukan melayu kan..

adyna said...

adib cukup suka fishball.. kat sg hj dorani ada ler pakcik tu jual 3 rm5 sedap gak :) coz 1jenis dia letak carrot kat dalam

kakyong said...

kak tie,
kalo anak2 saya , depa kutip bebola ikan tu jer la...

ajumohit said...

Anak2 Aju pon suke sgt fishball ni kak

Tihara said...

saya ske sup2 mcm ni..makan panas2 rasa lapang je paru2..ada2 je saya ni kan.. :)

Acik Erna said...

azatie..sup sayur memang sedap acik pun suka.
banayk acik terlepas n3 atie..tak tau kenapa..banayk jugak blog yang tak keluar n3 baru diblog acik

LYAfrina said...

aummmmmm... sedapnyerrrrrr... klo demam ke..dpt mkn mde camni..best ni

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam fieda..mkn panas2 sedap!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ummiaisyah..mmg payah nk jumpa produk org melayu buat.Kat tpt atie ni ada org melayu jual mee kuning...mudah lar.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam adyna..dok kat sg haji dorani ke/k.atie selalu llau lalang masa nk g KL...:D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak yong..mmg menjadi poberet anak2 fishball ni...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Aju..sama cam anak kak yong ya.Kt umah k.atie ni jarang fishball beli kecuali jumpa org melayu yg buat,kdg2 k.atie buat sendiri..tp xbape elok lak ghupanya..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam tihara..betul la tu,mmg sedap mkn panas!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.Erna..krg ni musim hujan mmg best mkn sup2 ni.Nape erkh?..Xpe la atie pon dah 4 hari x update..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Lya..klu dmm sapa nk masak camni?hihi.Xder la gurau jer..mmg pon biar badan berpeluh mkn sup...

Azi said...

salam k.tie...
sup sayur ni kegemaran sofea...menu wajib tiap hari naik muak azi...

anitadiana said...

tie..menu sihat ne..sedap..lama tak buat...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam anita...kdg2 masak brlemak gak.hihi

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™