Monday, May 21, 2012

Apam Balik Inti Kaya.

Salam semua & slmt ptg.Juadah apa pulak diptg hari ni..pasti yg best2kan?Tgguuu..sat lg atie sampai..nk gak sama2 menikmatinya(dgn muka x malunya..hihi)
Ptg ni atie masak kuih apam balik berintikn kaya...baki kaya yg buat dulu ada lagi berbaki.Dah keras kejung lam esbok..hihi.
Jumpa lak resepi dr MG ni..apalg,laju jer ingin mencuba lgpon bahan nk buat apam balik yg biasa tu xdak.Apa salahnya kita cuba resepi Mat Gebu ni pulak.
Atie buat pon xbyk...dalam 4 ketui jer.Jadi lar buat mkn berdua ngan MyLaling atie tu.Nie respon dari MyLaling.."sedap gak isi inti kaya ni ya tie"..lbh kurang gitu la dailognya..hihi
Jemput semua...
u

BAHAN-BAHANNYA (sumber:MatGebu)

1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
2 camca besar gula halus
3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cawan susu sejat + 1/4 cawan air)
1 camca teh esen vanilla
1 biji telur
1/4 camca teh soda bicarbonate
1/2 camca teh baking powder
1 camca besar mentega cair
Secubit garam

BAHAN TABUR :(atie isi inti kaya jer)

1/2 cawan kacang tanah, ditumbuk kasar*
2 camca besar gula pasir*(*disatukan)
3/4 cawan jagung cream (pb takde jagung, ganti kaya)
Sedikit mentega atau majerin

CARA MEMBUATNYA :-)

Dalam bekas, satukan telur dengan gula, pukul hingga sebati. Tuang 1/2 cawan susu dan kacau rata. Masukkan tepung, soda bicarbonate dan baking powder, kacau rata dan tuang baki susu tadi. Masukkan mentega cair dan garam. Kacau hingga semua rata dan sebati. Ketepikan selama 15 minit.
Panaskan non-stick pan(atie guna acuan apam balik), gunakan api paling kecil, sapu permukaan kuali dengan minyak (mat sekadar lap permukaan kuali dengan paper towel bersih yang dicelup sedikit minyak masak). Bila panas, sendukkan bancuhan tadi anggaran 1/3 cawan, rata dan dia biar sekejap.
Tutup permukaan pan tadi, bila kelihatan berbuih dan kering, boleh sapu sedikit mentega dan ratakan krim jagung, dan kacang tanah + gula pasir tadi. Biarkan sebentar, kemudian angkat dan lipat dua. Ulangi proses hingga siap. Boleh dihidangkan..

19 comments:

Arol Mubin said...

Terliur pulak tengok apam balik petang2 cmnie! Kalau makan masa masih panas, mesti sedap! Nak seketui! :D

Chik Mimi said...

aduh atie nampak rapuhnya apam balik tu suka2

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Arol Mubin...k.atie masak sambil mkn ni.Yg panas2 mmg sedap..raggup jer :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Chik mimi...ala,apam balik ni xbape nk gebu gebas..sedihnya!!!

TeacherAzimah said...

Ni klu tgh pregnant mau dan2 ni jgk sy terjah umah k.atie hihi... Mengidam! Eh jap. K.atie dok mana sbnrnya ya? Bagan datoh ke?

ummiaisyah said...

salam k atie...sy ni mmg pminat apom balik....tp x penah lg buat sendir...harus dicoba ni..

Aida78 said...

sedapnya meleleh air liuh Aida dok tengok...nasib puasa kalu x nak suh kak bagi cikit kat aida hi2

yanti isa said...

Rajinnya .. tak pernah lagi buat apam balik ni ... nampak macam senang je . BBoleh cuba nanti.

LYAfrina said...

sedapnyer kak atie.. lya biasa mkn apam balik y kacang tu..tu pon beli psr mlm.

SeputihSalju said...

rajinnya kak atie masak.... :-)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Azimah..klu pregnant ngidam apam balik,k.atie suh Azimah cari kat pasar mlm jer..hihi
Ha'ah k.atie dok bagan datoh...pernah sampai?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Ummiaisyah..mmg harus dicuba,yg pasti mmg puas mkn!

SeputihSalju said...

bagan datoh kat mna kak atie??

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Aida...selamat berbuka puasa ya.Alhamdllh,selesai puasa aida hari ini.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

K.yanti..INsyaAllah,klu dicuba mmg menjadi & puashati sbb dpt mkn byk2...hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Lya..ha'ah kdg2 k.atie pon buat yg brkacang gak..yg ni nk try resepi apam balik inti kaya.
Kebetulan kaya ada lam esbok...

kakyon said...

akk suka apam balik bulat yg inti dia kacang merah.kat muo je ada apam tu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak yon..xpernah jumpa lak apam balik inti kacang merah kat sini.Muar jer ada..jauhhhh

fieda said...

boleh wat niaga ni kak atie..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™