Tuesday, May 15, 2012

Gulai Pisang Muda


Salam semua.
Dah lama xmenempek gambar masakan kat blog ni ya...maklum la tuan tanah kedaung g bercuti jg anakbuah kat Ipoh.
Masa g umah adik aritu..nampak lak pisang emas muda ni kat daponya...laju jer atie mengulai pisang muda tu.dah lama xmkn gulai pisang muda ni..poberet anak pompuan atie gak.
Masa mkn tghari tu,
atie kuarkn gulai pisang ni... & tak sangka lak suami adik tu suka mkn gulai pisang !Siap nambah2 nasik..walaupon asyik minum air sbb kepedasan!.
Biasa la atie,klu xpedas mmg xblh..
Maaf la klu kakak ipar dia ni xpandai memasaknya....buat mkn2 family atie blh lar.Mlm tu pulak adik ipar belanja g mkn2 kat luar sbb esoknya depa nk g IJN..kononnya nk ambik hati anak2 yg kena tinggal nanti :D
Jom layan gulai pisang..jgn lak mintak2 yer..nie n3 trtunggak..habih dah.


BAHAN-BAHAN :(Resepi dr blog nannie)

1 ikat pisang emas muda
3 cawan santan pekat
Segenggam ikan bilis
Sedikit serbuk kunyit-atie tambah
Sehelai daun kunyit-atie tambah

BAHAN DI TUMBUK LUMAT :

3 cm kunyit hidup-atie xisi
3 biji cili api-atie lbhkn ciliapi
1 batang serai - dititik

CARA MEMASAK :

Siat kulit pisang muda dan belah 2 pisang ini . Masukkan santan pekat , serai , ikan bilis yang sudah dibersihkan dan bahan ditumbuk lumat ke dalam periuk . Hidupkan api dan biarkan sampai kuah mendidih dan kacau kuah ini. Kalau kuah sikit boleh la ditambah sedikit lagi santan.

Kemudian masukkan pisang muda tadi bersama garam secukup rasa , kacau semua bahan. Biarkan kuah mendidih dan kacau kuah sekali sekala bila masak pisang akan menjadi lembut dan empuk . Boleh la ditutup api dapur .


8 comments:

umi's cup cake said...

Salam azatiesayang,
sedapnya gulai pisang bi..umi tak pernah buat..tapi teringin nak cuba...

Cendana Kasih said...

salam kak...suka saya lauk2 kampung cenggini...tp si suami tu tekak dia tekak orang key el...nyampah kiteer.... huhuhu

IntaNBerliaN said...

sy kurang mkn gulai pisang.. tp mk sy suke :-)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedap ni..tak pernh try buat..hihi.

Mama Farris said...

alahai kak sedapnya..dulu embah (nenek ) kita suka masak..wong jowo..

Cik Ina Do Do Cheng said...

gulai pisang muda ni mengingatkan cik ina masa masa duk n9. judu ikan masin ngan sambal belacan tu sodap:)

anitadiana said...

lamanya tak makan gulai pisang tie...lama sesangat..kat k.l ne tak reti nak beli pisang apa..kalu kat kg tu mak tahu lah kan..sedapppppppppppnya...

Masya said...

saya pun suke... lama tak makan..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™