Wednesday, May 2, 2012

Sayur Bayam Masak Bening

Salam semua..slmt ptg.Awal pg tadi cuaca terang lagi...tp pulul 11 pagi mulai hujan turun dgn lebatnya.
Tp sempat la atie g kedai jap..beli sedikit barang & MyLaling lak menebang pokok bunga bunga kertas yg semakin tggi kat depan rumah tu.
Trpaksa ditebang sbb...jiran nk pasang khemah kat depan umah atie semasa kenduri kawen anaknya.
Elok gak..cam menyemak jer...asalnya tuan rumah yg lama  tanam.Hari2 menyapu bunga & daunnya yg bersepah.Skrg legaaaa...Cuma pasu bunga lom sempat angkat,disbbkn hujan tadi.Wah!sibuk gak atie ya...cam anak sendiri nk kawen.hikhik
Okeylah,masih menu org yg batuk...atie masak bening sayur bayam jer arini...pastu ada masak ikan bakar gak.Alhamdulilah,rezeki kami hari ni.Jom layannnn
 Bahan-Bahan:(resepi atie)

Seikat sayur Bayam-di siang
2Biji Bawang Merah-hiris
Seulas Bawang Putih-hiris
Sedikit Halia-hiris
Sedikit Ikan Bilis
3 cawan Air
Sedikit Gula & Garam

Cara-cara:
Didihkan air bersama kesemua bawang-bawang & ikan bilis.Apabila sudah mengelegak,baru masukkan sayur bayam,garam & sedikt gula.Jgn lama sgt masak bayam..bila dah isi gula & garam,,,terus diangkat.
Mudah bukan?:D

18 comments:

admie said...

bening tu macam mana kak atie?

rajin sungguh memasak..saya baru nak start balik..tp untuk wazif le..utk kitaorg still makan kat kedai..hahahha...

kak atie...saya dah update entry holland n belgium next day lak...sudi2 la baca lagi..hehhehe...

Cik Anita said...

salam.

masak bening? eh selalu yg cakap bening ni bukan orang jawa ke? lepas tu masak bening ni tambah dengan soon and kentang or ubi keledek memang sedap! tambah sambal kicap. nyummy!

:)

zila 4ever said...

salam kak atie..
alloloooo hirup panas2 sedapnya kak..kena buh halia jgk yer kak..

Kakzakie said...

Heee... tengoklah atie ada kawan kita yg tak tahu sayur bening. Kakak memang expert sebab inilah sayur pertama kakak ajar anak kakak masak hihi..

Saya Disini said...

sedp..dh lme xmkn

|| NaFiRaa || said...

yum yum.. lawan plak dengan goreng panas2.. menambah2 makan~

Azee Hana said...

sedapnye masak bening ni..tambah pulak ngan ikan bakar...tambah lagi ade air asam buat cicah..memang sedap la..

KakAsma said...

waa dah kuar menu jawa dah nie..akak kalau masak bening gini gorengkan ikan kering,pastu buat sambal totok..:))) eee makan tak hingat tu..sedapnyer.

atie akak kan selalu kisar epal hijau dengan gula batu..dengan air masak..tapis dan minum bagus untuk ubat batuk..cuba laa

MOH KEMBARA said...

Salam Atie,
hirup kuah tu sedap!

Yatie said...

uwaaa menu ringkas yg sedap ni, kena ikan goreng, ikan masin dan sambal belacan..fuhhh makan tak hengatttt..kan....

Norzie hany said...

Salam Atie.
Saya panggil sayur tumis air...sedap makan dengan nasi panas2 dan sambal belacan.

Mama Farris said...

simple habiss..mak sy suka masak cam ni..makanan diet

fieda said...

terliur la..

Azi said...

sofea suka syr bayam ni..
sayangnya kak tie tebang bunga kertas, azi lak baru bertatih nak tanam..

CheNamNam said...

sy panggil masak air,kalau beli bayam memang ini jerkla yg sy masak sbb kalo msk menu lain memang tak baper nak laju makan.

mkn lak ngan ikan dan sambal belacan memang terbaeklahhh..

Che Rosliza Che mat said...

Sayur bayam masak air...memang sedap...lagi2 makan gan budu hihihi

anitadiana said...

sayur sup bayam..kalu macam ne tie...

Siti Aisyah said...

peluang perniagaan Dalam bisnes top up semakin meluas dan berpotensi berkembang maju dari masa ke semasa. Peluang perniagaan nie terbuka kepada siapa sahaja tanpa mengira had umur, kedudukan status, tidak kira anda bekerja tetap atau tidak. Ianya terbuka kepada sesiapa yang ingin mencari pendapatan secara kecil-kecilan atau besar-besaran. Boleh jadi suatu hari bisnes topup menjadi pekerjaan tetap anda.. dengan income yang anda puas hati.. IN SHAA ALLAH.. dengan usaha anda..Daftarlah sekarang !

sesuai untuk :
# pelajar IPT. Sebab apa ?. saya juga pernah menjadi seorang student IPT. Duit PTPTN memang tak cukup. Kita sebagai student juga mempunya keinginan untuk berbelanja . BETUL ATAU TIDAK ?
# peniaga kedai runcit(TAK PERLU CHARGE RM 0.50 KEPADA PELANGGAN SEBAB DARI TOPUP YANG ANDA RELOADKAN KEPADA PELANGGAN ANDA SUDAH DIBERI KOMISYEN) disini anda mungkin mempunyai kelebihan. sebab apa ?. dari apa yang saya perhati dan telah saya survey. kebanyakkan penjual topup dari kedai2 runcit mengenakan charge tambahan 0.40/0.50 dan sebagainya kepada setiap pelanggan yang membeli topup sedangkan anda tidak.
# penjawat sektor kerajaan dan swasta yang menginginkan income tambahan
# penganggur terhormat yang tidak mempunyai sebarang income/pendapatan

MEMPERKENALKAN !!!
Part Time Bisnes (Topup) - Pakej Agen..

Pakej Agen Topup Paling GEMPAK..
Yuran Terendah, Profit @ Keuntungan Tertinggi Di Pasaran..


Produk Yang Disediakan :-
* umobile
* Digibill
* Celcombill
* digi
* digisidd
* altelpin
* xoxpin
* maxis
* Digisocial
* Digisabahsarawak
* Molpin
* redtonebill
* merchantrade
* digiinternet
* Buzzme
* xox
* italkpin
* idflexi
* celcom
* Digibroadband
* tron
* umobile bill
* clixterpin
* friendsipin
* tunetalk
* maxisbill

Utility Bill :-
* Astro Bill

UNTUK INFO LANJUT BOLEH SMS/WECHAT/WHATSAPP 0177259260 24 JAM. PANGGILAN TELEFON TIDAK DI GALAKKAN KERANA TERIKAT DENGAN KERJA
ATAU
BOLEH LIHAT TERUS DI LAMAN WEB BERIKUT
http://i2isyah92.wix.com/bisnestopupgempak

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™