Friday, May 18, 2012

PETUA SUPAYA ANAK BIJAK & PINTAR

Salam semua.Satu perkongsian tuk kita semua.....

Sesungguhnya yg baik itu datang dari ALLAH SWT & yg buruk itu datangnya dari kelemahan diri kita sendiri.ALLAHUAKBAR.....ALLAHUAKBAR...ALLAHUAKBAR

1.Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkn  Y A LATIF ke ubun2 kepalanya sebanyak mungkin atau  memandai 100 X
2.Membaca surah AL-FATIHAH 1X & ALAM NASYRAH 1X
3.Bercakap2 dengan anak2 ketika mereka sdg tidur dgn menyeru nama penuhnya berbinkn/berbinti kpd kita sebagai ibu kandung.Percakapan adalah merupakn nasihat.pujian dan berceritalah ttg kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kpd anak yg sdg tidur itu sgt berkesan kpd roh & jiwa mereka.
4.Apabila kita berbual-bual dgn anak2 ketika mereka tidur,kita kan lihat matanya bergerak-gerak,walaupon sedang tidur.
5.Ayah & Ibu hendaklah selalu  menyapu air lebihan wuduk  yg ada pada kita misalnya air yg masih basah ditangan ke muka & ubun2 anak2.

InsyaAllah,Semoga anak2 kita akan membesar dgn NUR  IMAN ,menjadi anak2 yg soleh & solehah serta bijak & pintar.



Teriam kasih Sheila

41 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga diamalkan..amiinn

izan mama mia said...

bagus sangat..nie.......bolehlah di buat nanti...tq kak atie...memang izan dok cari amalan nie...
izan kongsi kt wall pages izan tau...

hazlin nazri said...

thanks for the info..
insyaAllah..

ieda said...

yang last tuu saya x pernah buat
haa nanti saya nak buat , thanx kak sharing info nie ;)

Ucu Faridah said...

Alhamdullillah...semoga kita sama2 mengamalkannye.....

Kakzakie said...

Segalanya terpulang pada diri kita utk mengamalkan atau tidak kan atie... bukan susah pun kalau dah biasa...

Norzie hany said...

Nice info...tq for sharing.

fieda said...

insyaallah...terima kasih kak atie berkongsi..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Nuyui...INsyaAllah

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Izan..semoga pengkongsian dipagi Jummat ini sangat brmakna & berguna kpd para ibubapa.InsyaAllah.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Hazlin..INsyaAllah.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Ieda...kita amalkn la secara perlahan2..nk amalkn secara serentak mungkin payah sikit.
lakukn demi anak2 kesygan kita.InsyaAllah

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Ucu...samalah kitakan Ucu.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Kak zakie..betul tu,yg penting doa kita sebagai ibubapa seiring dgn apa jua yg dilakukn.InsyaAllah.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

NorzieHany..terima kasih kak:D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Fieda..benda/pekara yg baik mmg wib kita kongsikn ..menambah ilmu tuk ibubapa diluar sana gak :D

amiey lee said...

tq so much kak love u laaa

EmbunRosaliza said...

Tq berkongsi info n ilmu atie

Asmara said...

info yg bagus, InsyaAllah kita cuba amalkan. :)

eRiNsZ said...

salam kenal darling...
haluuu dtg jemput ke http://cikgupenmerah.blogspot.com/ ader giveaway utk follower bertuah... moh kiter

Yana Shaiful said...

Salam Kak Atie..petua yg bagus..tq for sharing..yana copy ekk ^_^

JaSSNaNi said...

Salam atie..
Nani bawa laptop sendiri mai ofis, baru leh masuk blog kawan2.. kat umah jarang ada masa, :)
info yang sangat berguna.. thanks for sharing.. :)

|| NaFiRaa || said...

petua yang sgt bagus..boleh apply kat anak2 saya.. terima kasih..:)

IntaNBerliaN said...

thanks kak ie sbb kongsi info ni.. blh ikut :-)

Che Rosliza Che mat said...

iNFO YG BAGUS KAK TIE...BOLEH AMALKAN NANTI...

anitadiana said...

tie..terima kasih..toucing ita..minta izin copy boleh...tak pernah buat..biasa ckp dengan arisya masa dia nak tido..tapi tak ada baca surah-surah tu...sebab arisya tido dengan ita...

Masya said...

betul tu kene rajin amalkan kan.. bile bercakap dgn dia masa tidur.. insyaallah berkesan...

CheNamNam said...

Terima kasih kerana letak backlink...:)

Semoga perkongsian ini membawa manfaat.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Amiey...sama-sama dear!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

EmbunRosaliza..Semoga perkongsian ini mendtgkn manafaat buat kita semua.InsyaAllah.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Asmara..sama2 kita mencubanya.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Erinzs..terima kasih jemput k.atie.InsyaAllah,akak oin.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

yana..Terima kasih.Silalh kongsikn ilmu yg berguna ini.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

JassNani..apa kabar?lama nya nani menyepi.Lain kali bwk laptop g tpt keje..tp jgn curik tulang tau!:D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Nafiraa..terima kasih ingin brkongsi info ini dgn k.atie.Sgt berguna tuk anak2 kita.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Intanberlian..InsyaAllah

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

RoseCute..selamat mengamalknnya Semoga anak2 kita cerdik & pintar.InsyaAllah.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Anita..sebebranya ini tuk ita sbb semlm tanyakn kat kengkawan ttg masalah anak ita tu.
Trpanggil lak k.atie brkongsi info ini.
Semoga membantu ita ya,INsyaAllah

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

masya..betul tu kena selalu diamalkn,InsyaAllah.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

CNN..terima kasih atas keizinan.InsyaAllah mendtgkn manaffat tuk semua.

jubah muslimah said...

ASSALAMUALAIKUM..sy tumpang iklan ye.
Saya menjual susu formula berjenama ENFA dengan harga yang murah dari pasaran kita Malaysia..
Enfalac A + (3 x 600g) = RM180 sekotak (dlm kotak ada 3 paket)
Enfagrow A + (4 x 600g) = RM 145 sekotak (dlm kotak ada 4 paket)

Harga bayaran pos akan bergantung kepada jumlah dan berat barang
Lokasi COD :Putrajaya,Cheras,Sepang,Nilai

Item Description:
Produk yang diimport dari Thailand dan dibuat MeadJohnson.
Produk ini sebenarnya dibeli dari dealer Thailand MeadJohnson
Untuk info, susu jenamaa Enfa di Malaysia ni pun sebenarnya diimport dari Thailand juga. Sila lihat pada label halal pada kotak.Label tersebut daripada Thailand dan telah disahkan oleh JAKIM. Produk susu kebanyakkannya adalah produk import maka dengan itu tidak
dibenarkan menggunakan logo halal Malaysia, pengedar diarahkan menggunakan logo
halal badan islam di negara asal produk dan tidak boleh menggunakan logo halal
Malaysia. Di Thailand, Malaysia telah melantik sebuah badan Islam iaitu The
Central Islamic Committe of Thailand sebagai wakil JAKIM melakukan pengesahan halal bagi produk di Thailand yang ingin dieksport ke Malaysia.Boleh layari link dibawah untuk info lebih lanjut berkenaan halal enfa Thailand.
http://www.meadjohnsonthailand.com/centerasia.php
Klau berminat boleh wasapp
H / P: 017-3202420

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™