Friday, May 18, 2012

Kobis Masak Lemak Putih

Salam semua...selamat ptg semua.Masing2 dah duduk trsandar kekenyangan ya.Alhamdulilah.Arini atie masak simple jer..ikan talapia goreng,masak kobis masak lemak putih +udang basah,ikan kering goreng & sambal ikan bilis + kacang tanah +tempe.
Kebetulan org ikan dtg tadi ada bwk  ikan talapia..mahai betul...2 ekor sedang2  tu 5 henggit!.Trpaksa gak beli...malas nk kuar kedai.
Taman perumahan atie ni best gak..sbb ada org jual ikan mai umah...kul 9 pg mesti di akan lalu depan umah atie.
Klu atie malas g kedai..tggu jer org ikan ni...mcm2 jenis ikan ada,tp tu lah kdg2 dia hentam mahai.Tau kita malas nk g kedai...makcik jual udang basah pon ada gak!
Biasa atie beli lar..syian dia kayuh beskal  dr umah ke umah jual udang.
Klu ada udang tu mmg dia singgah kat depan pagar panggil nama atie..KUAT  lak tuh!hadoi makcik..pelan2 udah larrr(glamour atie ya..makcik udang pon tau nama..hihihi)
Jemput singgah semuaaa...
Bahan-bahan:(Resepi:kakfidaMYR)

1/2 biji kobis - hiris ikut suka
1 labu bawang besar - hiris halus
2 ulas bawang putih - hiris halus
1 batang serai - dititik
1 batang lada merah - hiris serong
1 batang lada hijau - dihiris serong
200 g udang hidup - dikupas kulit
secukup santan
garam secukup rasa
Cara-cara

Satukan kesemua bahan2 kecuali kobis di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Masukkan kobis dan gaul hingga rata.Tambah santan jika perlu dan masak hingga kobis lembut.Siap untuk dihidangkan.

14 comments:

Myra Jay said...

Sedap..

Myra memang suka masak ni ;)
Tp takleh makan selalu..

Che Rosliza Che mat said...

sedapnya...lama dah tak buat hihihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Myra..k.atie suka kuahnya,siram kat nasi byk2..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Rose..cubalah :D

Qhaifa Nur said...

kalau dulu rajin masak lemak kobis nih...

kat umah pun ada orang ikan datang...tunggu je la..

bunga_rose said...

favorite kami suami isteri ni.. sedapnyeeee

Qasey Honey said...

sedapnye...dh lama xmkn...harus buat ni...

HALAMANKU said...

Salam kak ti sedap tu.. makan ngan nasi panas2 erma suka kalau lauk lemak putihni kompom makan banjir2 nasi ngan kuah ha ha ha..
wah best tu makcik udang tu mesti baik n akak juga.. mesti kalau setiap kali ader stok udang, akaklah org yang diingatinyer he he he

hazlin nazri said...

ermmmm sedapnya..
akak baru semalam makan.
tapi beli je..
nasib baik sedap.

PinkUmmi said...

sedapnya kak tie...kalau mkn lauk nih kne plak mkn dgn lauk yg pdas,confirm meleleh air liur...huhuhu

zila 4ever said...

salam kak
dah lama jgk x buat lauk mcm nie..rindu pulak nk makan:)

shiori_LA said...

Salam atie;
Selamat hari ibu juga untuk atie....sekarang dah kurang nak update blog dah rasa macam malas nak berblog hehehe..tapi masih je gi blogwalking kat blog kawan2 cuma kurang beri komen....

izan mama mia said...

sedap...makan berkuah mmg sedap...

Saya Disini said...

sedpnyer

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™