Tuesday, April 10, 2012

Ikan Masin Talang Berbawang

Salam...slmt ptg.Masing2 dok merehatkn badan ya?Dan atie baru nak menayang antara juadah masakan yg atie msk tghari tadi.
Dah jemu mkn daging...ayam...kiter tukar kpd ikan masin lak.Resepi yg sgt mudah(pejam mata lagikkk..hihi).
Klu ada ikan masin talang ...atie mmg suka masak camgini dr dibuat sambal.
Nambah2 nasik lagi..Tp korang jgn ikot cam atie lar sbb atie suka isi ciliapi banyakkkkk dlm ikan masin ni.Pedas lagi best!
Klu g pasar mlm mmg atie beli ciliapi sampai 5 henggit...sampai penjual tu kata nk biz ker.hikhik.
Tp ciliapi sebyk tu tahan la semggu lbh.
Apa saja masakan semua atie isi ciliapi(kuih xder lar..ngeeee).Kluarga atie mmg kuat mkn pedas.
Masak ikan masin ni tingatkat anak llaki atie....kesukaan dia gak.Adik?xminat ikan masin...ayam jer sukanya :D

Bahan-Bahan:

Ikan Masin-atie guna ikan talang masin
Bawang Merah Siam-atie suka isi banyak
CiliApi-ikut suka ,klu suka pedas...isi la byk

Cara-cara:

Goreng ikan masin hingga masak & bolehlah diangkat.Tumiskan bawang merah siam yg telah dihiris nipis.Apabila agak garing masukkan ciliapi yg telah diptong serong/dibelah 2.Kemudian masukkan ikan masin talang.Gaulkn hingga mesra & blh la diangkat dan dihidangkan.

25 comments:

izan mama mia said...

izan malas nak goreng ikan masin sebab nanti, izan makan banyak....huhuhuhu...ni dh tgk ni...wat teliur laaa...ikan masin makan dengan nasi panas-panas, memang tak pandang kiri kanan...

Cik Rose Cute said...

hihihi saya pun hari nie goreng ikan masin...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Izan,.,betul tu klu msk ikan masin cara camni..mmg nambah2 nasik.
hikhik

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Rose..cam berjanji lak kiter ya :D

fieda said...

bau sampai sini ni kak atie..biar betul..

Kaz said...

Hari ni byk pula masa Kaz nak jalan2 kat blog kawan2, hehe.
Kalau makan ikan masin ni kan Kak Atie, boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya. Mmg penambah selera dan juga berat badan ni.

IntaNBerliaN said...

mkn dgn nasi panas2 sedap ni kak tie :-)

Watierman said...

Hrmmm telan air liur....rasanya esok nak kena buat ni...kalau tak gi mana-mana lah!Kecor!!!

Acik Erna said...

assalam atie..acik memang tak mu msk ikan masin..nanti acik terlebih makan he he

LYAfrina said...

wah..sure terangkat ni kalo makan

Nieza said...

Assalam kak, lauk ikan masin ni memang menyelerakan mkn lak dgn nasi panasx2 kan..sedapnya:)

Nuwairani Ira said...

lauk mcm ni memang boleh buat kita bertambah2 makan nasik...suke!

ieda said...

makan lak ngan nasi panas2 .. fuhhh bertalam2 lahhhh nampak gayenyee akk ;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Fieda...ya ka?hikhik

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Kaz..betul tu mmg nambah2 nasi ni,xyah lauklain pon xper.:D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Ina..betul tu,ngan pedas2 tu mmg best!pastu kelam kabut cari air ya :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Kak Watie...gelak atie baca mesej akak.Klu esok masak..htr atie sikit ya...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

K.Erna..sekali sekala blh la kak.Klu hari2 maunya nambah berat badan.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Lya..terangkat mmg terangkat...terangkat kaki nk cari air sbb kepedasan.hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Nieza...klu bersahur mmg sesuai sgt ni.Dr xder selera jadi nambah2 mkn lak..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Nuwairani..betul tu,simple tapi sungguh menyelerakan.
Jemput makan...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Ieda..fuh!dashyat tu sampai bertalam2!pastu g jogging sbb mkn xhenggat..hikhik

Nida said...

Orang kalau pandai memasak.. masak apapun nampak sedap... :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Nida..xder la.main campak2 jer tu...

anitadiana said...

sedap tu tie..makan lak dengan nasi panas-panas..perahkan asam limau..mau 2 tiga pingan makan...sedap tu..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™