Friday, April 13, 2012

Ayam Panggang/Ayam Bakar Berempah

Salam & slmt tghari semua.Tadaaaaaaaaaa...ni lah 'hasil' kat TOY BARU atie aritu.Maklum la baru belajar membako kat sini..ada la rentung kat sana sinun ayam tu :D
Alhamdulilah,dgn menggunakn resepi ayam bakar berempah/ayam panggang milik blog lukisanmilikku.wordpress ni...makin
menambah2 kami berdua mkn nasi tghari tadi.Mmg resepinya best!
Lps siap membako ayam tadi...terus jer basuh TOY tu..mudah jer.Xyah nk lap2..cuci2 beria2 cam kat oben.Dah tak pyg risau oben berbau lps bako ikan/ayam.
Ajaib kan?hihi


Bahan-bahan

  • Ayam dipotong dan dibersihkan serta ditoskan lalu dilumur dgn sedikit garam dan kunyit

  • Bahan2 perapan
  1. 4 bwg merah
  2. 4 bwg putih
  3. sedikit halia
  4. 5 tangkai cili kering (dibuang biji dan dilembutkn dgn air panas @ cili boh @ cili merah)-atie isi lbh
  5. 1 camca besar lada hitam
  6. 1 camca besar rempah ratus campuran (halba campur)
  7. 2 camca besar sos tiram
  8. 2 camca besar madu (optional)
  9. 2 camca besar gula
  10. 1 camca besar garam
  11. 4 camca besar kicap pekat manis
  12. 4 camca besar sos cili (nk pekat, tambah lagi lps blend)
  13. sedikit air supaya boleh blend sume ni

Cara-cara

  • masukkan semua bahan perapan di dalam mesin pengisar (blender) dan kisar sehingga puas hati…hehe.. sampai 80% halus… jgn halus smpai jd air plak…
  • kemudian, masukkan bahan perapan yg diblend td dlm ayam yg telah digaram kunyitkan.. perapkan ayam dan bahan tersebut selama yg mampu.. lagi lama lagi sedap.. (kalo lama sgt letak dlm peti ais yer…)
  • pastikan semua celah2 ayam kena bahan perap dia.. supaya ayam tu akan sedap sehingga menjilat jari.. :p
  • dah perap, susun dlm pemanggang ajaib bersama kuahnyer.. dan panggang sehingga 15 minit dgn api perlahan..
  • buka pemanggang dan ambil kuah yg dah mendidih tu… supaya ayam cepat kering.. kuah tu bulih buat kuah ayam panggang nanti…tutup semula dan tggu selama 5 minit.
  • bila ayam dah kering, alihkan ayam.. dan tutup api jika dah nampak sedikit hitam (hangit la tu.. kiki )
  • sedia dihidang…


P/S;InsyaAllah slps Asar ptg nanti atie & My Laling akan ke KL & nginap kat sana semlm..ada hal.Kpd semua atie nk ucapkn slmt berhari mggu & bercuti.

20 comments:

izan mama mia said...

ahhh..lapor nyer..nak juga ayammmmm tuuu..ehe

kasihredha said...

memang terliur...
terus jadi lapar

Kamsiah said...

atie...nak sikit...terbau2 sampai kulim ni

Izan Ishak said...

salam kak atie..

tergoda...terliur n lapar trus ni!

selamat berhujung minggu ye kak...

Masya said...

nasib baik dah makan pecal.. terliur jugak dibuatnya...

IeRA said...

Salam Azatie...

sedapnya!!!!

SeputihSalju said...

menyelerakan tgk ayam tu kak atie... hihih

Kakzakie said...

Tengok warna dan kilat ayam tu menggoda kakaklah atie...

Ke KL nak meminang ke ? hahaha... guraulah atie...

ieda said...

mak aiih akk .. mantopsss nye warna dia .. ngancam .. bikin saya bergelora kak ;)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahhhh nampak sedaplah tie... mesti guna pemanggang ajaib tu kan.. dah ramai yg ada.. mcm best jer kan..

fieda said...

akhirny kak atie buat jgk ayam panggang..mesti sedap kan..bila la saya nk try buat..

ekinashikin said...

adehhh...tersangat menggoda la kak atie...

Cik Ina Do Do Cheng said...

atie esok cik ina rasa nak beli toy cam ati tu.jeles tau, mesti sedapkan ayam tu.

Nuwairani Ismail said...

ini pon nanii book mark je dulu...esok2 nak perap ayam mcm akak buat...sedapnye!

Amie said...

Assalamualaikum Atie,
sedap tu ayam panggang berempah... nak makan saja, buatnya kena fikir 2 kali he he heh
seronoknya dia dengan lalingnya, berdua2an gitu... selamat semuanya ye sayang Atie.

Puan Kutu said...

mmg sedap sgt.tengok rupa dah tahu.:)

Norzie hany said...

Salam Atie...sedapnya ayam bakar berempah tu.nanti bolehlah sis cuba resepi ni ye.

anitadiana said...

sedapnya tie...mesti agak manis2 pedas..kalu ita perap suka pakai banyak jintan...

Nida said...

Sedapnya K. Atie.... Tengok pun dah tahu sedap..:)

Cik Anita said...

Nampak sangat sedap ayam panggang ni!! colour dia merah segar camtu.ishkk. lapar tengok ayam camni...

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™