Salam & slmt tghari semua.Tadaaaaaaaaaa...ni lah 'hasil' kat TOY BARU atie aritu.Maklum la baru belajar membako kat sini..ada la rentung kat sana sinun ayam tu :D
Alhamdulilah,dgn menggunakn resepi ayam bakar berempah/ayam panggang milik blog lukisanmilikku.wordpress ni...makin
menambah2 kami berdua mkn nasi tghari tadi.Mmg resepinya best!
Lps siap membako ayam tadi...terus jer basuh TOY tu..mudah jer.Xyah nk lap2..cuci2 beria2 cam kat oben.Dah tak pyg risau oben berbau lps bako ikan/ayam.
Ajaib kan?hihi
Bahan-bahan
- Ayam dipotong dan dibersihkan serta ditoskan lalu dilumur dgn sedikit garam dan kunyit
- Bahan2 perapan
- 4 bwg merah
- 4 bwg putih
- sedikit halia
- 5 tangkai cili kering (dibuang biji dan dilembutkn dgn air panas @ cili boh @ cili merah)-atie isi lbh
- 1 camca besar lada hitam
- 1 camca besar rempah ratus campuran (halba campur)
- 2 camca besar sos tiram
- 2 camca besar madu (optional)
- 2 camca besar gula
- 1 camca besar garam
- 4 camca besar kicap pekat manis
- 4 camca besar sos cili (nk pekat, tambah lagi lps blend)
- sedikit air supaya boleh blend sume ni
Cara-cara
- masukkan semua bahan perapan di dalam mesin pengisar (blender) dan kisar sehingga puas hati…hehe.. sampai 80% halus… jgn halus smpai jd air plak…
- kemudian, masukkan bahan perapan yg diblend td dlm ayam yg telah digaram kunyitkan.. perapkan ayam dan bahan tersebut selama yg mampu.. lagi lama lagi sedap.. (kalo lama sgt letak dlm peti ais yer…)
- pastikan semua celah2 ayam kena bahan perap dia.. supaya ayam tu akan sedap sehingga menjilat jari.. :p
- dah perap, susun dlm pemanggang ajaib bersama kuahnyer.. dan panggang sehingga 15 minit dgn api perlahan..
- buka pemanggang dan ambil kuah yg dah mendidih tu… supaya ayam cepat kering.. kuah tu bulih buat kuah ayam panggang nanti…tutup semula dan tggu selama 5 minit.
- bila ayam dah kering, alihkan ayam.. dan tutup api jika dah nampak sedikit hitam (hangit la tu.. kiki )
- sedia dihidang…
P/S;InsyaAllah slps Asar ptg nanti atie & My Laling akan ke KL & nginap kat sana semlm..ada hal.Kpd semua atie nk ucapkn slmt berhari mggu & bercuti.
20 comments:
ahhh..lapor nyer..nak juga ayammmmm tuuu..ehe
memang terliur...
terus jadi lapar
atie...nak sikit...terbau2 sampai kulim ni
salam kak atie..
tergoda...terliur n lapar trus ni!
selamat berhujung minggu ye kak...
nasib baik dah makan pecal.. terliur jugak dibuatnya...
Salam Azatie...
sedapnya!!!!
menyelerakan tgk ayam tu kak atie... hihih
Tengok warna dan kilat ayam tu menggoda kakaklah atie...
Ke KL nak meminang ke ? hahaha... guraulah atie...
mak aiih akk .. mantopsss nye warna dia .. ngancam .. bikin saya bergelora kak ;)
wahhhh nampak sedaplah tie... mesti guna pemanggang ajaib tu kan.. dah ramai yg ada.. mcm best jer kan..
akhirny kak atie buat jgk ayam panggang..mesti sedap kan..bila la saya nk try buat..
adehhh...tersangat menggoda la kak atie...
atie esok cik ina rasa nak beli toy cam ati tu.jeles tau, mesti sedapkan ayam tu.
ini pon nanii book mark je dulu...esok2 nak perap ayam mcm akak buat...sedapnye!
Assalamualaikum Atie,
sedap tu ayam panggang berempah... nak makan saja, buatnya kena fikir 2 kali he he heh
seronoknya dia dengan lalingnya, berdua2an gitu... selamat semuanya ye sayang Atie.
mmg sedap sgt.tengok rupa dah tahu.:)
Salam Atie...sedapnya ayam bakar berempah tu.nanti bolehlah sis cuba resepi ni ye.
sedapnya tie...mesti agak manis2 pedas..kalu ita perap suka pakai banyak jintan...
Sedapnya K. Atie.... Tengok pun dah tahu sedap..:)
Nampak sangat sedap ayam panggang ni!! colour dia merah segar camtu.ishkk. lapar tengok ayam camni...
Post a Comment