Saturday, April 21, 2012

Puding Roti Marble

Selamat ptg semuaaaa.Wah,arini atie rajin sikit sbb dapat buat n3 baru lagik.hihi.
Balik dr umah kenduri kawen tadi terajin nak buat puding roti marble ni...kebetulan semua bahan2 ada kat dapo.
Nie lah hasilnya tp xder la secantik kengkawan buat.
Gambar dah potong..xdak!... sbb udah malas nk snap...korang layan gambar yg lam loyang ni lah ya.Bukan main suka 'hero2' kat umah ni mkn.
Dok ulangalik bukak esbok.Suker ya???Sok2 atie buat lagik ya...sbbnya serbuk agar-agar habih lak.Tadi g kedai...xder la pulak!
Terima kasih kpd penyumbang resepi yg sedap ni..Hana.Dah ramai kengkawan yg dah cuba..mcm2 kaler jugak...warna warni.cantik...
Jom makan...ambik sepotong sorang ya..
Bahan-bahan ( satu loyang )-(sumber:hana)

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara

Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!


26 comments:

Cendana Kasih said...

salam kak atie...baru bangun tido, nampak plak puding...alaa...tinginnyer !!!

hazila said...

Kita pun nak tumpang minum ptg kat sini juga.

Liza said...

salam atie...mmg sedap puding ni kan, Liza pun selalu jugak buat...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Cendana Kasih..xbaek tido ptg2 tau..nanti muka sembab..hihi
Mari la ,kang k.atie htr sepotong-2 ya..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Hazila..jemput duduk ya,sat lg kiter hidang air kopi lak :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Liza..jarang buat puding ni ingatkn 'hero2' kat umah ni xsuker...:)

Ummu Muhammad said...

atas ke bawah sume entry masak2..aduhhhh kaktie..

p/s: hari ni dapat makan mangga mude ;) tapi takde kicapnye T_T

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

wah sedapnya kalau dapat mkn puding roti marble ni sejuk2 time petang2 mcm ni kan..

menarik sgt, dah pernah minta resipi kat kawan tp x try2 pun lg buat, hopefully dapat jugak try buat suatu hari nnti..:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Ummu Muhammad...ala umah k.atie ni msk simple2 jer.
Xder ngidam la ya..dh dpt mangga muda :D
Xmo la cicah pedas2 cam k.atie.kang sakit perut :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Eija..cam k.atie gak..dah lama lam simpanan,br ni la membuatnya.
Sedap mkn sejok2..cubalah :D

Kaz said...

Salam kak atie sayang, cantiknya puding marble akak, meriah dgn pelbagai kaler. Mesti sedap rasanya.

anymz said...

salam atie cayanggggg
ini lah satu2nya puding yang belum akak buat..rasanya dah hampir 2 thn akak simpan resepi yang asal mulanya akak ambik dr rumah hana jugak..hehe

Norzie hany said...

Sedapnya Atie,dah lama sis tak buat puding roti.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Kaz...kalernya xbape meriah..percubaan pertama nih.
Tp mmg sedap mkn sejok2...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

K.Anim..atie pon lama nk try gak rese[i ni..br arini berjaya melakuknnya..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

K.Norzie..umah atie ni simple2 jer masakannya..
Klu mudah tu lajuuuu jer membuatnya..hihi

norlieharumaini said...

rajinnya memuding

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Puding ni memang fav love kak...cantiknyaaaa! ;)

hana said...

alhamdulillah.. kat sini pon ade puding roti marble.. tima kasih kak.atie.. cantik tuH!

myda_ahmad said...

teringin dh lama...tp x terbuat2 jugak!......

kakyon said...

sedapnya..apakan daya tangan tak sampai.klau tak habih dah seloyang..

kasihredha said...

cantik
macam geram jek nak potong
nak tengok jalur dia

Yuyun said...

nampak cantik! msti dapp..tibe2 rasa tingin hihihi

Nuwairani Ismail said...

belum pernah try buat puding roti mcm ni. nani dah try ayam bakar berempah tu...sedap sgt walaupun tak cukup bahan di rumah. nani perap lama, rasa sampai ke tulang. heheh

zila 4ever said...

salam kenal dan berziarah disini kak..jumpa link nie kt blog kak watie sy follow yer....pebret kita puding nie kak byk kali buat mmg x pernah jemu..:)

fieda said...

saya pernah dh buat sekali puding roti ni..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™