Sunday, April 22, 2012

Masak Lemak Kubis & Tempe.

Salam ..arini atie masak awai sikit sbb arini mmg bzzzz...pastu tghari nanti..kul 12 nk g umah org kenduri.
Maklum la anak llaki atie ada kat umah...klu atie & MyLaling jer,mmg atie xmasak.hihi
Gulai yg sgt mudah tuk dicuba...kebetulan ada beli tempe...jdnya masuk sekali dlm gulai ni.Terima kasih kpd penyumbang resepi ni...
Masakan lain yg atie sediakn juga...nambah2 lauk kata org...sambal tumis udang ,ayam goreng & sambal mangga.Semoga anak llaki atie berselera menikmatinya.

Bahan-bahan ( sumber:princessharyati)

1/2 biji kubis (di potong besar skit)

2 cawan santan

1/2 cawan ikan bilis kecil (atie guna udang basah)

1 biji bawang besar (di hiris besar)

1 biji cili besar

3Biji ciliapi-atie tambah

Sedikit suhun-rendam & potongkan

Sedikit garam

ajinamoto-atie xisi

Lada sulah

Cara-cara

Masukkan santan di dalam periuk , kacau sehingga mendidih, masukkan kubis , cili dan ikan bilis/udang, tempe.kacau lagi. garam dan ajinamota serta lada sulah.

Siap untuk di santap bersama keluarga. * semasa masak hendaklah sentiasa kacau, jika tidak santan akan pecah minyak.

Mudahkan???


18 comments:

Liza said...

salam atie..akk ska lauk2 cmni, mkn pulak ngn sambal belacan n ikan grg, perggghhh xsedar nasi berpinggan2....ihihhihi

Kaz said...

Rajinnya kak atie masak dan update blog. Kaz sihat Kak Atie, cuma sejak dah masuk 7 bulan ni, cepat letih sikit. Yg tak update blog tu sbb busy dgn kerja dan menguruskan anak2.
Kaz pun nak gi kenduri hari ni, so langsung tak masak apa2.

umialya/k.tini said...
This comment has been removed by the author.
umialya/k.tini said...

byknya menu atie masak, akak cuma smpt masak kari ayam je, kt umah tiba2 xder air, frusttttttt gak le

Che Rosliza Che mat said...

saya baru lepas masak lemak labu hihihihi

Acik Erna said...

salam atie..masak lemak puith ada ikan masin dan sambal belacan..makan tak hengat..sedap sangat kan..

tiefazatie said...

wahhh..best tue..hehe

Norzie said...

Salam atie.
Masak lemak ni sedap kalau makan dengan nasi panas2,ada pulak tu sambal belacan memang makan bertambah-tambah.

Nuwairani Ismail said...

sukenye lauk sayur masak lemak macam ni. selalunya nani makan dengan ikan goreng atau pun ayam goreng je. itu pon dah cukup.

Qasey Honey said...

slm ziarah dan slm kenal dri QH...
lauk lemak kobis n tempe ni hubby QH suka sgt...kalau mkn tu...siap buh dlm mgkuk kecik...ratah gitu aje...

Amie said...

Hai Atie,
masak lemak putih ginilah yang sedap, sebab aroma santannya tu yang menggoda selera!

kasihredha said...

kita sama le atie..akak pun buat masak lemak juga :)

Adam Narzuan said...

waaa... sedapnyer...

IntaNBerliaN said...

kubis msk lemak mmg sedap kak... nyum nyum :-)

wan nurul hezrina said...

kalau masak lemak sayur2 mmg beshlah=)

Izan Ishak said...

masak lemak apapun best kak atie.. izan suka semuanya!

fieda said...

lawannya sambal belacan dan ikan kering ni...terangkat..

CheNamNam said...

sayer kalo tempe suker goreng pedas jerk..yang len tak makan sangat..:)

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™